NEZAPAMĆENA DRSKOST DRŽAVNE ZAPOSLENICE: Vlada joj davala plaću kao premijeru, a ona je ucjenjivala

319

Hrvatska predstavnica u Bruxellesu je rezervirala domenu koju je Vlada htjela iskoristiti tijekom predsjedanja EU-om, a zatim je vraćanje iste htjela naplatiti od države

Jeleni Levak oduzima se pravo na korištenje internetske domene eu2020.hr. Pravo na korištenje domene dodjeljuje se Ministarstvu vanjskih i europskih poslova”, odluka je državne ustanove CARNET, koja je donesena zbog nevjerojatnog ponašanja spomenute državne zaposlenice, prenose 24 sata.

Naime, Levak, koja je bila dugogodišnja zaposlenica u uredu glavnog ravnatelja policije, a zatim je premještena u Bruxelles gdje je u Stalnom predstavništvu Hrvatske pri EU radila kao savjetnica za pravosuđe i unutarnje poslove, opća pitanja, civilnu zaštitu, razmjenu podataka i područje unutarnje sigurnosti, privatno registrirala domenu eu2020.hr te dvije njezine inačice, znajući da će Hrvatska predsjedati Europskom unijom od početka 2020. do kraja lipnja i da će trebati tu domenu za službenu stranicu o predsjedanju Hrvatske.

‘Postupila je protivno načelu savjesnosti i poštenja’

Nakon neuspješnog mirenja, ministarstvo je pokrenulo arbitražni spor pred CARNET-om. Tvrdilo je da Levak nije imala pravo registrirati spomenutu domenu, pogotovo zato što je kao zaposlenica u Bruxellesu znala da će je ministarstvo htjeti registrirati. Naime, čak 27 od 36 članica koristilo je isti način predstavljanja kad su bile na čelu EU (Malta je imala eu2016.mt, Slovačka eu2016.sk, Estonija eu2017.ee.itd.)

Iz ministarstva su obrazložili da je domena eu2020.hr od posebnog značaja za Hrvatsku, jer će se na njoj nalaziti svi podaci tijekom predsjedanja.

Htjela od države naplatiti deaktivaciju domene

“Njezin dopis Ministarstvu unutarnjih poslova predstavlja svojevrsnu ucjenu državnog tijela jer njime uvjetuje deaktivaciju domene jamstvima napredovanja u njezinu zvanju ili plaćanjem određenog iznosa, ako se sporazum o napredovanju ne provede u razumnom roku”, stoji u tužbi ministarstva, pišu 24 sata.

Ne vidi ništa loše u svom postupku

Levak je u svom očitovanju dala do znanja da ne smatra da je učinila nešto loše ili nemoralno, iako je kao državna zaposlenica bila upućena u naume Vlade i preduhitrila je, a zatim pokušala iskamčiti novac ili napredovanje.

“Nisam morala imati nikakva pristanak niti imati dogovor s Ministarstvom vanjskih poslova. Imam pravo na prisutnost i opstanak u virtualnom prostoru. Ministarstvo je još 2016. godine znalo da će preuzeti predsjedanje Vijećem EU i nije iskazalo nikakav interes za domenu eu2020.hr do svibnja 2017. godine, kad sam je kao slobodnu registrirala”, opisala je Levak, pišu 24 sata.

Tvrdi da nije ucjenjivala državu

Levak tvrdi i da nije točno da je ucjenjivala ministarstvo.

“Ja sam pretrpjela svojevrsnu ucjenu zbog pritisaka da deaktiviram domenu kroz neosnovanu intervenciju Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Nisam tražila nikakvu naknadu protivnu važećim propisima za deaktivaciju domene, nego sam se samo pozvala na naknadu štete”, obrazložila je Levak, tvrdeći i da Hrvatska nije morala odabrati naedenu kombinaciju brojki i slova u domeni.

Arbitražni je sud nakon uvida u svu dokumentaciju i očitovanja odlučio da je Levak iskoristila domenu za ucjenu i ostvarivanje nepripadajuće koristi od poslodavca, odnosno Vlade. Domena joj je oduzeta u svibnju. Nije poznato hoće li i kako će drska državna službenica biti sankcionirana.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *