Nitko kao Kolinda! Samo jedan čovjek može ju ugroziti

358

Svjetska, pa i hrvatska javnost ne pamti kada je bilo koji predsjednik države koja igra u finalu Svjetskog prvenstva tako spretno odigrao onaj nesportski dio igre, kao što je to odradila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju na stadionu Lužnjiki u Moskvi. Predsjednica je u Moskvi zacementirala drugi mandat, reći će oni koji pomno prate hrvatsku politiku, a je li to uistinu tako upitali smo političkog analitičara Davora Gjenera.

”Često me zovu strani novinari, jedinstveno je među njemačkim i britanskim novinarima oduševljenje njenim ponašanjem. Jedna stvar je neposrednost, nesputavanje emocija, druga stvar je uopće mjesto da je na neke od utakmica na koje nije bila pozvana letjela o svojem trošku, da je svaki put letjela u ekonomskoj klasi i da je navijala s tribina među običnim navijačima, a ne iz VIP lože – to su neke stvari koje su svima ostale u izrazito dobrome pamćenju. Većina komentira da je natjerala i Macrona da se počne drugačije ponašati, da je i on u njenoj sjeni prema svojima postao puno srdačniji, predsjednik s ljudskim likom. I ovi moji austrijski cinici oni odmah u tome vide, i tu su do neke mjere u pravu, činjenicu da je ona u mnogočemu American girl, i da se to obrazovanje u Americi na njoj izrazito osjeća. Ona je političar koji očito razumije medije, koji razumije ovu posrednu komunikaciju i našla je kako se približiti ljudima pri čemu je ona izgledala onako doista iskreno, i doista nemate dojam da je to nešto što je unaprijed planirano, i odglumljeno, već izgleda kao doista iskrena poza”, objašnjava Gjenero predsjedničino navijanje za hrvatske reprezentativce o kojem bruji svjetska javnost.

Nacionalna se politika u zadnjem desetljeću prema riječima našeg sugovornika dramatično promijenila, a podsjeća i na britanski štos čega sve nije bilo kad je Britanija zadnji put igrala u završnici Svjetskog prvenstva, pa uz nabrajanje da nije bilo interneta, društvenih mreža i ostaloga nije bilo – niti Hrvatske. ”Ovdje se naime u tome kako se predsjednica politički ponaša vidi da je ona itekako svjesna da je time što su se kao mediji posredovanja javile društvene mreže, i da one zapravo otvaraju prostor za izrazito emotivno, kratko komuniciranje. Ona je tu nišu popunila”, uvjeren je analitičar, koji drži da je predsjednica svjesna kako njeno ponašanje mora biti drugačije.

Ona je na vrijeme shvatila novi politički obrazac ponašanja, što Gjenero ocjenjuje pozitivnim, budući da je upravo stoga promijenila i političke trendove, baš zato naš se sugovornik dotakao i predsjedničine potencijalne konkurencije.

”U ovom trenutku ne vidim nikoga tko bi predsjednicu mogao ugroziti u utrci za drugi mandat, osim nje, u političkoj areni je još samo Tonino Picula, nitko drugi osim njega nema niti teorijske šanse da bude izabran. On je jedini predsjedničin konkurent koji ima kapacitete da obavlja tu dužnost, međutim predsjednica Republike je trenutno izrazito dignula svoj rejting. I trenutno je nitko ne može ugroziti, ali svaki udžbenik političkog marketinga vam kaže da prije izbora ne treba zaljubljeno gledati u trenutni rejting zbog toga što se kod nas je praktički godinu i pol ostalo do prvog kruga predsjedničkih izbora koji bi se trebali odviti negdje u prosincu 2019.godine, to je izrazito dugačko vrijeme, treba tek vidjeti što će se dešavati. Da su izbori danas, ona bi ih dobila u prvom krugu”, poručuje Gjenero, koji pozdravlja i izmještanje Ureda predsjednika po cijeloj državi, što je projekt koji ne nailazi na komplimente kod mnogih analitičara. Njemu se to, izrazito dopada jer se radi o dobrom projektu kojim se institut Predsjednika Republike približava svim građanima, iako je utjecaj predsjednika u našoj zemlji ograničen.

”To je nešto što je u duhu hrvatskog povijesnog razvoja, jer Hrvatska jest i zemlja regija, i regionalnih identiteta. I na neki način tim izmještanjem predsjedništva se i to priznaje. Predsjednici je to jedan jaki argument, a drugi jaki argument je njena izrazito dobra pozicija u međunarodnoj areni, ona je bila dobra od samog početka mandata, jer je vrlo rano i pametno lansirala vrlo dobro inicijativu vertikalne integracije Europe, na tom projektu i dalje inzistira. Riječ je o izrazito dobro zamišljenom projektu, što god se u hrvatskoj javnosti povremeno o njemu govorilo, on izaziva veliku pozornost diplomatske javnosti, on nudi jednu novu europsku dimenziju, i to predsjednica izvrsno radi cijelo ovo vrijeme, a vidimo da se projekt uhvatio te da su se i drugi zainteresirali, a to je jako dobro za Hrvatsku. Predsjednica je jaka i na području nacionalne sigurnosti, tu je kao svoj argument iskoristila činjenicu da trenutno imamo izvrsnog ministra obrane koji se pokazao sposobnim poentirati u korist resora koji vodi i konačno je promijenio paradigmu smanjivanja troškova za obranu što je značajno za našu poziciju unutar NATO saveza”, zaključuje Gjenero.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *