Novi vizualni identitet Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik

361

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik obilježava 10. obljetnicu postavljanja Izložbe o Domovinskom ratu u Dubrovniku novim vizualnim identitetom, dvjema novim izložbama fotografija te predstavljanjem monografije

Muzej Domovinskog rata obilježava 10. obljetnicu postavljanja stalne izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ u tvrđavi Imperijal na Srđu. Izložba je bila rezultat osmišljene akcije prikupljanja građe te je 2009. godine dobila posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društava za 2008. godinu, i od tada bilježi izniman interes domaće i strane javnosti. Godišnje je razgleda više od 80 000 posjetitelja.

Obljetnica će se povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja obilježiti u subotu 4. kolovoza u prostoru tvrđave Imperijal na Srđu nizom zanimljivih programa i izložbi.

U 18.30 sati bit će predstavljena foto-monografija „Matko Biljak ∙ Božidar Vukičević – Svjetlom pisana povijest Domovinskog rata“ koja u izdanju Muzeja uskoro izlazi iz tiska.  Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada autora, te uspješne suradnje s istaknutim hrvatskim ratnim fotoreporterima Matkom Biljkom i Božidarom Vukičevićem, koji su svoje cjelokupno ratno stvaralaštvo ustupili na korištenje Muzeju za potrebe budućeg proučavanja, obrade i prezentacije.

Uz prigodnu izložbu odabranih ratnih fotografija i prezentaciju, s bogatstvom sadržaja i značenjem ovog izdanja za daljnji rad Muzeja, javnost će upoznati autori Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš te Matko Biljak kao autor ratnih fotografija.

Također, u tvrđavi Imperijal,  iste večeri bit će otvorena i izložbaDubrovnik …“, autora Damira Fabijanića, koja je kao samostalni projekt i cjelina nastala u vrijeme Domovinskog rata.

Autor je dvije godine prije početka srpsko – crnogorske agresije na dubrovačko područje detaljno snimao Grad i okolicu, te je tijekom ratnih razaranja s velikom upornošću ponovio iste motive na isti vizualni i tehnički način. Uz iznimno dokumentarno i umjetničko bogatstvo njenog sadržaja, izložba posjeduje vrijednost kao muzejski predmet, a ujedno je jedna od rijetkih izložbi iz vremena Domovinskog rata koja je sačuvana u cijelosti i u svom izvornom obliku. Izložba je donacijom Zavoda za obnovu Dubrovnika, uz suglasnost autora, sada u fundusu Muzeja, te predstavlja za muzealce, povjesničare i širu javnost neprocjenjivu dragocjenost.

Muzej Domovinskog rata, u sklopu programa 4. kolovoza, predstavit će i novi vizualni identitet Muzeja,  autora Orsata Frankovića.

Zahvaljujući tvrtci Excelsa Nekretnine d.d., posjetitelji izložbi mogu na Srđ doći i Žičarom Dubrovnik po cijeni od 15 kuna za povratnu kartu. Radno vrijeme Žičare Dubrovnik 4. kolovoza 2018. je do 24 sata.  

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *