Obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

177

U Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu u četvrtak 16. rujna obilježen je Međunarodni dan ozonskog omotača.

Predstavnici Regionalne agencije DUNEA Petra Popović i Petar Maleta tom su prilikom, kroz edukativnu prezentaciju „Utjecaj čovjeka i poljoprivrede na klimatske promjene“, učenicima prvih razreda i njihovim profesorima pokušali ukazati na važnost očuvanja ozonskog omotača, te ih osvijestiti o problematici globalnog zatopljenja i efekta staklenika koji u konačnici utječu na poljoprivrednu proizvodnju i kvalitetu života, te uzrokuju klimatske promjene s čijim se posljedicama sve više suočavamo.

Osim što je naglasak prezentacije bio na sastavu i nastanku ozonskog omotača, njegovom oštećenju – ozonskim rupama, te mogućnostima vlastitog doprinosa zaštiti i oporavku, predstavio se i GeCo2 projekt, te održiva kružna ekonomija koja je jedna od sastavnih dijelova zelene tranzicije – EU prioriteta za 2021. godinu. Nakon održane prezentacije svi sudionici su u školskom vrtu zajedno zasadili voćke i zavičajno bilje kao doprinos zelenoj tranziciji.

Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije član je mreže Europe Direct Hrvatska, a koja je dio sveeuropske mreže centara. Svrha centara je približavanje Europe lokalnoj zajednici, informiranje građana, te poticanje na aktivno sudjelovanje u raspravama o budućnosti Europske Unije. Također, aktivno djeluje i u organiziranju i provođenju radionica sa ciljem informiranja javnosti o aktualnostima na razini EU-a.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *