Objavljena nova ‘lista srama’: Osim kapitalaca iskaču odvjetnici, nogometaši, a tu je i faca s estrade

691

Lista poreznih dužnika, kolokvijalno zvana lista srama, dobila je svoje izdanje za 2018. godinu. Prvo mjesto i dalje drži trogirski poduzetnik Mirko Rapić, koji tvrdi kako mu je ‘Porezna uništila život’. Visokorangirano na listi je troje odvjetnika: Asja Piplović, Vladimir Gredelj i Doris Košta. Na listi je i nekoliko nogometaša, među njima i Dino Drpić, ali i Tony Cetinski.

Mirko Rapić godinama je na prvome mjestu ove neslavne liste, kako sam tvrdi, neopravdano. Prema najnovijim podacima Porezne uprave, državi duguje gotovo 44 milijuna kuna, a od toga se najveća stavka (30 milijuna kuna) odnosi na dug doprinosa za obavezna osiguranja.

Dosad podignutim tužbama potražuje od Republike Hrvatske 500 milijuna kuna, a temelji ih na sudskim presudama. Posljednjih mjeseci Upravni sud u Splitu donio je ključne presude za rasplet ‘slučaja Rapić’. Posljednjom, od 16. ožujka, poništio je, bez prava na žalbu, rješenje Ministarstva financija RH, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak, po kojemu je Mirko Rapić obvezan platiti 25,8 milijuna kuna na ime poreznog duga temeljem ovršnih isprava, pisala je Slobodna Dalmacija u travnju 2018.

Rapić je jedini član uprave tvrtke Rapo d.o.o. osnovane 2017., zastupnik je tvrtke R.L.E., t.p. za popravak i preinake metalnih brodova koja je u predstečaju te je suvlasnik tvrtke Solin Brodogradnje d.o.o. koja je u stečaju. Vlasnik je i obrta u mirovanju R.L.E.

Drugi na listi poreznih dužnika u kategoriji ‘Fizičke osobe koje obavljaju djelatnost’ je osuđeni kamatar Miro Ćalušić s dugom nešto višim od 18 milijuna kuna. Porezna je u najnoviju listu uvrstila Ćalušića iako je on preminuo nakon manje prometne nezgode u okolici Tomislavgrada, u Bosni i Hercegovini u ožujku ove godine. Ćalušić je u BiH pobjegao 2017. ze je za njima raspisana i tjeralica nakon što je osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog lihvarskih posudbi novca.

Treći na listi je navodni humanitarac Jozo Primorac, koji duguje nešto manje od 18 milijuna kuna. Ovaj 77-godišnji povratnik iz Švicarske novinske je stupce svojedobno punio svojim dobročinstvima, posebice kućom koju je dao na korištenje siromašnim obiteljima. Uhićen je u veljači 2014. zbog sumnje da je između 2004. i 2008. kao predsjednik Upravnog vijeća švicarske Zaklade Hilfe fur kinder i u više navrata podizao gotovinu, ukupno nešto više od 14 milijuna kuna, a to je pravdao fiktivnim računima tvrtki iz BiH.

Primorca se sumnjiči i da je kao upravitelj zagrebačke humanitarne Zaklade Primorac – pomoć ugroženoj djeci oštetio državni proračun za nešto više od pola milijuna kuna jer nije platio porez na dobit i PDV na stanove koje je prodao na tržištu.

Odvjetnici, porezni dužnici

Visoko na listi je troje odvjetnika. Na šestom mjesto s gotovo devet milijuna kuna duga je Asja Piplović. Ova odvjetnica poznata je iz korupcijske afere veliki Maestro, u kojoj je na ponovljenom suđenju, nakon osuđujuće presude, oslobođena svih optužbi. No, 2011. Općinsko državno odvjetništvo u Bujama podnijelo je optužni prijedlog protiv bujske odvjetnice zbog utaje poreza veće od 3,5 milijuna kuna.

‘Istraživanjem je utvrđeno da je 55-godišnja vlasnica odvjetničkog ureda u Bujama u razdoblju od 2003. do 2007. godine pružala odvjetničke usluge za koje je primala novčane naknade, no u poslovnim knjigama nije evidentirala primljene uplate, niti je obračunavala PDV, čime je oštetila državni proračun Republike Hrvatske za više od 3,5 milijuna kuna’, izvijestila je tada PU istarska.

Na 14. Mjestu je njezin bjelovarski kolega Vladimir Gredelj s dugom od 5,8 milijuna kuna. On je prošle godine tvrdio da mu njegovi klijenti duguju 30 milijuna kuna, a za nenaplatu potraživanja optužio je inertno hrvatsko pravosuđe.

Na 35. mjestu je splitska odvjetnica Doris Košta s dugom od 3,1 milijun kuna. Poznata je po zastupanju optuženih za ratni zločin u Lori i Gospiću, a bila je i odvjetnica Hajduka. Sa splitskim se klubom bombastično rastala te su nakon toga uslijedile međusobne optužbe. Košta je od Hajduka pokušala naplatiti sedam milijuna kuna za svoje usluge, tužila ih je zbog navodnih financijskih malverzacija, a oni su nju pak tužili Hrvatskoj odvjetničkoj komori.

Na listi poreznih dužnika na visokom je mjestu novinar i kolumnist Davor Butković s 3,1 milijun kuna duga te poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar s 2,4 milijuna kuna duga.

Znatno manji dug, a stoga i rang mjesto na listi srama, ima nekoliko nogometaša.

Nešto manje od milijun i pol kuna duguje državi nekadašnja Dinamova perjanica, Brazilac Jorge Sammir Cruz Campos. Argentinac koji je svoju nogometnu karijeru prije deset godina brusio u NK Rijeka Ramon Ignacio Fernandez duguje Hrvatskoj gotovo 300 tisuća kuna. Hrvatski zet i bivši Dinamov as, Argentinac Luis Ibáñez duguje 255 tisuća kuna.

Njihov kolega Dino Drpić, koji pred kraj karijere igra u četvrtoligašu Savski Marof, dužan je državi nešto više od 900 tisuća kuna. Drpić se nedavno našao na listi blokiranih građana kojima Grad Zagreb oprašta dugove za komunalije do 10 tisuća kuna.

U njihovu je društvu zbog neplaćenog poreza i bivši voditelj i urednik Siniša Cmrk s dugom od 750 tisuća kuna. Tu je i pjevač Tony Cetinski s dugom od 370 tisuća kuna.

Izvor: tportal.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *