OBLJETNICA DEBLOKADE DUBROVNIKA

695

Na današnji dan, prije 24 godine,HV je u okviru akcije „Spaljena zemlja“ razbila blokadu Dubrovnika. Podsjetimo, 22.i 23. svibnja te godine Jugoslavenska vojska uputila je dva ultimatuma dubrovačkoj vlasti i HV, koja je potpisao tadašnji gradonačelnik Trebinja, Božidar Vučurević. Između ostalog u ultimatumu je stajalo:

„Ukoliko hrvatske snage ne obustave sve napade na SAO Hercegovinu biti upotrijebljena sva sredstva i tući će se Dubrovnik. Upućujemo posljednje upozorenje i žestoko ćemo uzvratiti bez milosti, bez oklijevanja i bez biranja vatrenih sredstava poo svemu što se zove hrvatsko. Dubrovnik ne samo što će ostati bez Starog grada, nego će i čitav biti bivši Dubrovnik.“

Prije konačne deblokade Grada, HV je uspješnim  akcijama oslobađanja Čepikuća, Slanog, Zavale, Ravnog otvorila put sa zapadne strane. 26.svibnja 1992.je 1.bojna 163.brigade sa snagama PU Dubrovnik krenula u pravcu Belveder-Bosanka-Žarkovica-Brgat te pomoćnim pravcem iznad Grada prema Dubcu. 2.bojna 163.brigade sa jedinicama specijalne policije napreduju od Komolca, Nove i Stare Mokošice sve do Zatona i Orašca.

Danas u 17:30 sati povodom 26. obljetnice deblokade Dubrovnika, a u spomen na sve poginule branitelje, na Osojniku će kod spomenika poginulim braniteljima biti polaganje vijenaca. Polaganje vijenaca će istim povodom biti održano i kod spomenika u Komolcu u 18:30 sati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *