OBRATITE POZORNOST: Ni slučajno ne jedite ovakav krumpir, ovako prepoznajte kada je pun toksina

650

Krumpir je popularan zbog svoje raznolikosti i prilagodljivosti u pripremi raznih jela. Njegova univerzalnost omogućuje ga kao sastojak u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Osim toga, krumpir je pristupačan i ekonomičan, što ga čini omiljenim izborom za mnoge obitelji. Njegov bogat okus i tekstura čine ga ukusnim dodatkom u raznim jelima, bilo da je pečen, kuhan, pržen ili pečen u raznim umacima i začinima.

Krumpir je često prisutan na našem stolu, ali važno je biti oprezan prilikom odabira ovog povrća. Zelena kora na krumpiru može upućivati na prisutnost otrovnih tvari, stoga je važno znati prepoznati ovaj znak. Stvaranje zelene boje na kori krumpira je prirodan proces. Kada je krumpir izložen svjetlu, počinje proizvoditi klorofil, zeleni pigment koji daje boju mnogim biljkama.

Zbog toga kora krumpira može promijeniti boju iz žute ili svjetlosmeđe u zelenu. Teže je uočiti zelenu boju na tamnosmeđoj kori krumpira, ali je najbolje provjeriti tako da zagrebete ili ogulite koru – ako primijetite zelene tragove ispod kore, to može značiti prisutnost toksina, piše Najžena.

Obratite pozornost

Važno je napomenuti da je klorofil, koji uzrokuje zelenu boju krumpira, potpuno siguran i prisutan je u mnogim namirnicama koje redovito konzumiramo. Međutim, postoji još jedna opasna tvar – solanin. Kada se krumpiru izloži svjetlosti, klorofil potiče stvaranje solanina, tvari koja štiti krumpir od raznih štetnika. Nažalost, solanin može biti otrovan za ljude jer ometa normalne biološke procese u tijelu.

Najveća koncentracija solanina nalazi se u kori krumpira, stoga guljenjem možete smanjiti količinu ovog toksina. Istraživanja su pokazala da se guljenjem krumpira može ukloniti barem 30 posto solanina, ali veći dio i dalje ostaje u samom krumpiru.

Ni kuhanje, prženje ili pečenje neće značajno smanjiti razinu solanina u krumpiru, pa zeleni krumpir i dalje može predstavljati opasnost za konzumaciju. Ako primijetite male mrlje zelene boje na krumpiru, možete ih odrezati i konzumirati ostatak, ali ako je zelena boja prisutna na više mjesta, bolje je izbjegavati konzumaciju.

Da biste spriječili stvaranje solanina u krumpiru, preporučuje se čuvanje ovog povrća na suhom i tamnom mjestu nakon kupnje, kako bi bilo zaštićeno od svjetlosti i ekstremnih temperatura.

IZVOR: dnevno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *