Odgojitelji i knjižničari pokazali veliki interes za predavanja Anite Peti Stantić i Marije Radonić

229

Trodnevne radionice i predavanja za odgojitelje i knjižničare te roditelje predškolske djece, koje su za cilj imale istaknuti važnost čitanja za razvoj djeteta, održale su se 6., 7. i 8. svibnja u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Program su vodile dr. sc. Anita Peti Stantić i dr. Marija Radonić.

Riječ je o program koji se neposredno naslanja na Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođenizačitanje“ koji provode Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo zdravstva RH, Hrvatsko pedijatrijsko društvo i Hrvatsko društvo za socijalni rad i preventivnu pedijatriju, a začetnica programa je dr. Marija Radonić.

U dijelu programa namijenjenom odgojiteljima i knjižničarima dr. Radonić govorila je o ranom rastu i razvoju djeteta, a Peti Stantić o važnosti ranog čitanja naglas te o utjecaju razgovora i čitanja na razvoj dječjega mozga. Na primjerima slikovnica za različite uzraste djece, sudionicima je pokazala kako povezati čitanje s igrom i kako prilagoditi slikovnice dječjem uzrastu i interesima. Slikovnice mogu biti umjetničke (priče i terapeutske i problemske) i popularno znanstvene, a i jedne i druge jednako su važne za razvoj djeteta.

Dr. Radonić i Peti Stantić istaknule su važnost uključenosti svih koji rade s djecom u ovaj process naglašavajući kako djeca kojoj se čita od najranije dobi lakše usvajaju školsko gradivo.

Za dio programa namijenjen roditeljima odaziv je bio nedovoljan za održavanje predavanja, no nekoliko mališana koji su došli sa svojim roditeljima, uživalo je u čitanju slikovnica koje je za ovu prigodu odabrala Anita Peti Stantić.

Program je odobren i sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *