Odvjetnica trudnice Čavajde prozvala ministra: ‘Te stvari u zakonu ne pišu’

487

Ministar Vili Beroš je na danas održanoj konferenciji za novinare o slučaju Mirele Čavajde rekao kako se sastalo stručno povjerenstvo i da je njihov stav da se dijete treba pokušati liječiti.

Podsjetimo, riječ je o trudnici kojoj ni jedna zagrebačka bolnica nije htjela prekinuti trudnoću iako joj je rečeno da beba ima golem tumor zbog kojeg će ili umrijeti ili biti biljka.

Objavio je kako ni od Čavajde ni od njezine odvjetnice nisu stigle žalbe na prvostupanjske odluke kojima se trudnici uskratio prekid trudnoće, što je preduvjet za pokretanje drugostupanjskog postupka.

Pripremaju se prigovori

Odvjetnica Vanja Jurić je na te njegove izjave rekla kako se prigovori pripremaju i bit će podneseni u roku koji je predviđen zakonom, vjerojatno već danas”, rekla je Jurić za Dnevnik.

Otkrila je kako je Petrova bolnica odbila zahtjev za prijevremenim porodom, a ne prekidom trudnoće.

“Petrova je jutros poslala da odbija zahtjev, ali su naveli da odbijaju zahtjev za prijevremenim porodom, a mi smo tražili prekid trudnoće. Značajna je razlika između ta dva pojma”, govori Jurić.

‘Beroš je lagao’

Komentirala je i Berošovu izjavu da liječnici smatraju da se dijete treba roditi i da ga se treba pokušati liječiti.

“Koliko sam shvatila, Beroš govori otprilike da će se dijete roditi živo i da ga se može liječiti. To su sve stvari koje u zakonu uopće ne pišu. U zakonu piše da je prekid trudnoće dopušten ako se može očekivati da će dijete imati teške fizičke ili duševne mane. Dakle, uopće se ne radi o mogućnosti preživljavanja, nego o tome ima li teške tjelesne ili duševne mane”, rekla je Jurić napomenuvši da je Beroš lagao kada je rekao da je Mirela Čavajda dobila psihološku pomoć na Svetom Duhu.

“To nije istina, ona nije dobila pomoć. Nije istina i da nema hidrocefalusa jer se u nalazima spominje hidrocefalus”, zaključila je odvjetnica Mirele Čavajde.

Dnevno.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *