Sjećanje na Auroru: u Gružu podignuta spomen ploča kao trajna uspomena na pomorsku tragediju

1306

U luci Gruž obilježena je jedna od najvećih pomorskih tragedija u povijesti Dubrovnika, kada je prije 30 godina u sudaru broda „Aurora“ i „Ilirija“ živote izgubilo desetoro putnika, među njima i troje maloljetne djece.

Danas se na ovom mjestu otkrila i spomen ploča njima u čast.

-Sjećanja naviru, ali sam i jako sretna i zahvaljujem što se stavila ploča jer ja godinama o tome govorim. Željela sam prije nego umrem, da vidim ploču. S njima sam tonula, bila sam posljednji brodolomac. Nitko se nije nadao da se tako nešto uopće može dogoditi. Iako, brod je smio primiti 80 ljudi, a nas je bilo 96, kazala je svjedokinja ove nesreće. Moja su dva sina u to vrijeme bila na ratištu, predstavnica Crvenog križa u ratno vrijeme, Luce Popović.

Medijima se obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković:

-Proteklo je trideset godina od ove tragedije koja je uzrokovana ratnim događanjima. Posebno se treba zahvaliti gospođi Luci Popović, koja svih ovih godina neumorno čuva uspomenu na taj ružni događaj. Dolazak u Dubrovnik iz okupiranog Cavtata značio je slobodu, a neki od njih su prilikom uplovljavanja izgubili svoje živote. Drago mi je što smo u suradnji s Općinom Konavle i Općinom Župa dubrovačka podigli ovu spomen ploču.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *