Ogledala, boje i svjetlo: Trikovi koji će prosvijetliti i najmračniji stan

204

Prema anketama, oko 90% vremena provodimo u zatvorenim prostorijama. Bilo kod kuće, na poslu ili u školi. Nedostatak sunčeve svjetlosti ima ogroman utjecaj na naše raspoloženje i energiju. Ako osjećate umor kada dođete kući, sasvim je moguće da u njoj nemate dovoljno prirodnog svjetla. Pročitajte savjete koji će vam pomoći da u svoju sobu unesete više svjetla i energije.

Bijela boja je osnova

Boje imaju ogroman utjecaj na naše psihičko stanje, mogu optički povećati prostorije te im također oduzeti ili dodati svjetlost. Ako se u prostoriji osjećate skučeno i sumorno, obojite je bijelom bojom. Ona vrlo dobro reflektira svjetlost, optički povećava i posvjetljuje prostor. Bijeli strop će sobu učiniti prozračnom i većom. Ako vam bijela izgleda previše sterilno, posegnite za bojama toplijeg podtona, kao što je bež ili krem.

Ogledalo, ogledalo

Ogledala ne trebaju ispunjavati samo praktičnu funkciju u kupaonici ili hodniku, već mogu biti i izvrstan alat za osvjetljavanje mračne sobe. Mogu naime osvijetliti prostoriju, ali za razliku od namještaja i dodataka, optički joj ne oduzimaju prostor. Idealna su okrugla zidna ogledala s ukrasnim okvirima, koja savršeno pristaju, primjerice, iznad komoda. Ako je moguće, objesite ogledalo točno nasuprot prozoru kako bi odražavalo što više prirodne svjetlosti.

Prstohvat energije i sunca

Žuta boja u nama budi radosne osjećaje i može osvijetliti i najmračniju sobu. Naime, podsvjesno je povezujemo sa sunčevim zrakama. Međutim, oprezno s njom u interijeru. Kombinirajte je radije samo s nježnijim nijansama boja, primjerice, sjajno izgleda kombinacija svjetlosive ili ciglasto-narančaste sofe sa žutim jastucima. Sa žutom bojom u prostoriji lako ćete stvoriti zanimljiv i blistav kontrast, koji možete lako prigušiti tamnim namještajem ili dodacima.

Igrajte se sa svjetlom

Tamne sobe trebaju više od jednog svjetla pogotovo ako često ne znate kako se razbuditi. Pametno razmještena dodatna rasvjetna tijela, poput lampi, lampiona ili svjetlosnih ukrasa i lanaca, čine prostor ugodnim i preplavljuju svjetlom za ugodno raspoloženje. Želite li što bolje simulirati dnevnu svjetlost? Posegnite za žaruljama s oznakom dnevno svjetlo ili neutralno bijelo koje imaju temperaturu boje od 4000 do 5000 Kelvina.

 

PROMO

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *