Okončana pobuna u Rusiji, jedna stvar zabrinjava: ‘Ukrajinci se moraju paziti, Wagner bi mogao voditi napad na Kijev’

520

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin otići će u Bjelorusiju i kaznene optužbe protiv njega bit će odbačene u dogovoru o okončanju njegove pobune, rekla je Moskva. Ova objava ograničava kaotičnih 36 sati u Rusiji, ali mnogo toga ostaje neizvjesno.

Prigožin je rekao da okreće svoje snage s marša prema Moskvi ubrzo nakon što je susjedna Bjelorusija rekla da je s njim postigla dogovor o zaustavljanju napredovanja.

Samo nekoliko sati ranije, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je kazniti one koji stoje iza “oružane pobune” nakon što je Wagner preuzeo kontrolu nad vojnim objektima u dva ruska grada. Prigožin je optužio rusko vojno vodstvo za napad na Wagnerov kamp u petak.

Mnogo je neodgovorenih pitanja o dogovoru koji je Prigožin sklopio kako bi okončao pobunu i o tome što će se sljedeće dogoditi. Jedna od stvari koje ne znamo je gdje je Prigožin trenutno.

Zadnji put je viđen u automobilu kako napušta Rostov na Donu kasno u subotu – grad u južnoj Rusiji za koji je tvrdio da ga kontrolira jedan dan. Nasmiješio se dok se rukovao s nekim razdraganim lokalnim stanovnicima.

Njegovo sljedeće odredište sada bi trebala biti Bjelorusija, nakon navodnog dogovora u kojem je posredovao lider te zemlje Aleksandar Lukašenko, ključni saveznik predsjednika Vladimira Putina. Ali Prigožin je od tada bio škrt na riječima o svom neposrednom planu putovanja.

Zona zabrane leta trenutno je na snazi u jugozapadnoj Rusiji, što znači da su najbliže operativne zračne luke Rostovu u Volgogradu i Sočiju – ali svaka je udaljena oko 400 km. Prigožin bi teoretski mogao putovati automobilom ili vlakom – ali do Bjelorusije je dug put, jer mora zaobići Ukrajinu.

Poljski europarlamentarac Radek Sikorski rekao je da je Putin istovremeno “oslabljen i ojačan” nakon Prigožinove pobune. Govoreći za BBC 5Live Breakfast, Sikorski je rekao da je Putinova ranjivost otkrivena kada je “skupina naoružanih ljudi uspjela prijeći tisuće kilometara Rusije bez izazova”.

No, Sikorski je rekao da će ruski čelnik sada “vjerojatno očistiti one koje je vidio kao kolebljive”, što znači da će njegov režim postati “autoritativniji i brutalniji u isto vrijeme”.

Dnevno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *