Osam vrsnih gitarista muzicira zajedno na pozornici u atriju Kneževa dvora

216

U nastavku glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se jedinstveni koncert pod naslovom Guitarrismo u četvrtak, 16. kolovoza u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora, gdje će pozornicu podijeliti čak osam vrsnih gitarista: Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić. Uz izbor ponajboljih kompozicija i aranžmana za različite gitarske sastave, koncert donosi i praizvedbu djela Bašamar za osam gitara Gorana Tudora.

Jedinstven koncertni doživljaj donosi bogat i posebno za ovu prigodu pripremljen program. Festivalska publika imat će priliku čuti Koncert br. 10 u h-molu Antonija Vivaldija izvorno skladan za četiri solo violine i violončelo, u obradi Petrita Çekua za osam gitara. Na programu će se naći i glazba iz baleta Trorogi šešir Manuela de Falle koji je bio revolucionaran po tome što je po prvi put za baletnu pozornicu uveo tehnike španjolskih plesova. Zbog ovoga je i većinski dio glazbe sačinjen od plesova poput jote, farruce, fandanga i seguidille. Djelo se sastoji od tri odlomka koje je za trio gitara aranžirao Darko Petrinjak. Program koncerta zastupit će i čuvenog skladatelja Astora Piazzollu; svirat će se Invierno Porteño – zadnji stavak Piazzollina najpoznatijeg koncerta, monumentalnog pozdrava Vivaldiju nazvan Četiri godišnja doba Buenos Airesa. Proslavljen je aranžman koncerta za violinu i orkestar koji je naručio veliki latvijski violinist Gidon Kremer i kojeg je publika imala priliku slušati na Ljetnim igrama 2013., dok je na program ovoga koncerta uvrštena obrada zimskoga stavka Krešimira Bedeka za četiri gitare. Na programu je i djelo pravnika i skladatelja Iva Josipovića Drmeš za Pendereckog u obradi za osam gitara koju potpisuje Krešimir Bedek.

Na koncertu će biti praizvedeno i djelo Gorana Tudora nastalo upravo za ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre, a radi se o jednostavačnoj skladbi za osam gitara u 12/8 mjeri, naslova Bašamar. Skladba je napisana ovog proljeća, a posvećena je Tudorovim kolegama, umjetnicima gitare koji će ju i premijerno izvesti. Pisana je specifično za prostor Kneževog dvora. Prema riječima skladatelja: „Bašamar je arhaična dubrovačka riječ za jato riba i odgovarala mi je kako po svom značenju i zvučnosti tako i po činjenici da nam etimološki izraz bašamar nije lako protumačiti baš kao što i u skladbi nije uvijek jasno koje je porijeklo njenih motiva, tema i ritmova.“ Afrobrazilski ritmovi i melodije pomno su utkani u većinu djela Paula Bellinatija pa tako i u skladbi Jongo koja će biti izvedena na ovom koncertu. Prvobitnoj verziji za duo gitara, uslijedile su brojne preradbe samoga autora, među ostalim one za jazz ansambl i orkestar, za gitaru i orkestar te za solo-gitaru. Za potonju inačicu, skladanu 1982., Bellinati je 1988. osvojio prvu nagradu na osmom natjecanju Carrefour Mondialde la Guitare na Martiniku. Na programu je i četvrti stavak Fandango iz Kvinteta za gitaru i gudače Luigija Boccherinija u obradi britanskog gitarista Jeremyja Sparksa koja je dio standardnog repertoara gitarističkih kvarteta te ujedno i ovog koncerta.

Svih osam spomenutih gitarista diplomiralo je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Festivalska publika, prepoznata kao vrsni poznavatelj i ljubitelj gitare kao instrumenta, većinu od ovih osam gitarista koji će podijeliti pozornicu u Dvoru imala je priliku već ranije upoznati. Tako je primjerice zajednički nastup gitaristima Zoranu Dukiću, Petritu Çekuu, Tvrtku Sariću i Maroju Brčiću lani donio Nagradu Orlando, a istom nagradom prije nekoliko godina nagrađen je i gitarski duo Maroje Brčić i Zoran Dukić.

Ulaznice za jedinstveni Guitarrismo koncertni doživljaj dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupnju ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kn donosi voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje svi stanovnici naše županije ostvaruju popust od 30%, a sve upite vezane za kupnju ulaznica i rezervacije zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: sales@dubrovnik-festival.hr ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 te 095 323 2050.

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *