Osvanuo grafit u centru Zagreba: “Tito vrati se, napuni jame”

449

Na adresu redakcije Narod.hr pristigla je fotografija čitatelja, koja prikazuje grafit na zidu dvorišta Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj ulici u Zagrebu.

“Tito vrati se!” -stoji ispisano, a na to se nadovezao još jedan grafit: “Napuni jame”. Podsjetimo, upravo ovih dana u Zagrebu su, u masovnoj grobnici u dvorištu Učiteljskog fakulteta otkopani posmrtni ostaci najmanje 25 žrtava komunistčkih egzekucija nakon Drugog svjetskog rata. Iako je ova lokacija poznata već dugi niz godina, tek se ove godine prvi put pristupilo iskapanjima. To je tek jedan od brojnih neobilježenih lokaliteta s posmrtnim ostacima žrtava na području Zagreba. Samo ove godine na zagrebačkom Tuškancu pronađeni su posmrtni ostaci 24 osobe ubijene nakon Drugog svjetskog rata.

Ove su godine nastavljena istraživanja u zagrebačkim Gračanima, mjestu gdje su komunističke vlasti bez suđenja pogubile nekoliko stotina pripadnika pripadnika pobijeđene vojske.

Ministarstvo branitelja krajem lipnja ove godine priopćilo je da je završilo prvu fazu istraživanja podsljemenske zone, u kojoj je istraženo 6 lokacija te su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostatci ukupno 265 osoba.

Zaslužuju li današnji stanovnici Zagreba saznati istinu o poslijeratnim egzekucijama, a žrtve dostojnu sahranu, pitanje koje u uređenom demokratskom društvu zapravo ne bi trebalo postavljati.

Ipak, svjedoci smo najgrubljeg vrijeđanja žrtava u javnom i političkom prostoru, a ovaj je grafit samo odraz takvog zastrašujućeg stanja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *