OTPAD U MORU: Rumunjska domaćin SeaClear 2.0. sastanka na kojem je sudjelovala i DUNEA

266

Partnerski sastanak projekta SeaClear 2.0 održan je 15. svibnja u rumunjskom gradu Cluj-Napoci. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku, koji nastavljaju sudjelovanje u proširenom partnerstvu kao jedini hrvatski predstavnici.

Partnerski konzorcij uključuje još 11 partnera iz 8 zemalja, kombinirajući stručnost u javnom angažmanu, kreiranju politika, robotskoj percepciji i kontroli, umjetnoj inteligenciji, pomorskoj i ronilačkoj tehnologiji te razvrstavanju i recikliranju otpada.Tijekom sastanka, voditelji projektnih radnih paketa predstavili su dosadašnji napredak projekta i raspravljali o budućim aktivnostima.

Regionalna agencija DUNEA doprinosi partnerskom konzorciju kao regionalni koordinator za Dubrovačko-neretvansku županiju, koristeći svoje iskustvo i znanje u podizanju svijesti o problemu otpada u moru, stečeno kroz prethodne projekte. U sklopu ovog projekta, na području Dubrovačko-neretvanske županije, nastavit će se aktivnosti podizanja svijesti o otpadu u moru putem raznih događanja i inicijativa sa Zajednicom prakse Dubrovačko-neretvanske županije.

SeaClear 2.0 je nastavak uspješnog projekta SeaClear, kroz koji je razvijen prvi autonomni robotski sustav za traženje, identifikaciju i prikupljanje otpada iz mora. Cilj projekta je razviti holistički pristup za rješavanje cjelokupnog ciklusa morskog otpada, u skladu s Misijom obnove, zaštite i očuvanja zdravlja oceana, mora i voda do 2030. Kroz projekt SeaClear 2.0 bit će razvijena pametna, upravljiva grabilica koja može pokupiti veći otpad, poput guma, bicikala ili cijevi. S gotovo pola milijarde tona plastike koja svake godine ulazi u europska mora, tehnološka rješenja za prepoznavanje i uklanjanje otpada moraju biti povezana s društvenim intervencijama kako bi se spriječilo i smanjilo stvaranje i ispuštanje otpada od strane građana.

Tako će SeaClear 2.0 osnažiti i aktivirati građane kroz brojne aktivnosti, uključujući gamificiranu aplikaciju za prijavu lociranog otpada, akcije čišćenje, izložbe, natjecanja i razne umjetničke instalacije za senzibilizaciju javnosti. Partnerski tim će također predložiti bolja rješenja za razvrstavanje i recikliranje, uz konkretne prijedloge za unaprjeđenje postojećih legislativa.

Projekt je započeo 1. siječnja 2023. i traje četiri godine. Financiran je iz programa Europske unije HORIZON EUROPE s ukupnim proračunom od 9.086.305,00 €, od čega EU financira 7.971.863,50 €. Za Dubrovačko-neretvansku županiju, EU sufinanciranje dolazi u stopostotnom iznosu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *