Otvoren 6. DUBROVNIK FESTIWINE, mjesto susreta vinske kulture i tradicije!

581

Konferencijom za novinare koja je jučer  22.4. održana u Hotelu Palace predstavljeno je ovogodišnje,  šesto po redu, izdanje međunarodnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji traje do 28. travnja.

Dobrodošlicu je poželjela direktorica festivala Tilda Bogdanović, zahvalivši se svim nazočnima na potpori, prije svega Dubrovačko-neretvanskoj županiji – nositelju festivala, partnerima HGK i sustavu turističkih zajednica, od HTZ do TZ DN županije i TZ Grada Dubrovnika. Posebna zahvalnost naglašena je stalnom partneru ALH grupaciji hotela, Sunset Beachu Dubrovnik gdje se od prošle godine održava središnja izložba te medijskom pokrovitelju Dubrovačkoj televiziji DUTV.

“Kao i na prethodnim festivalima  i ove ćemo godine predstaviti prije svega naša županijska vina, na koja smo jako ponosni, naši brendovi – malvasija dubrovačka, grk, pošip, plavac mali s Dingača i Postupa  – govore sami za sebe” – naglasio je  župan Nikola Dobroslavić.   – “Ovim festivalom želimo naša vina približiti gostima, ali i trgovcima, znalcima, ugostiteljima –  želimo da naša vina predvode vinske liste u svim hotelima i restoranima jer gost koji dolazi ne može imati cjeloviti doživljaj ove turističke destinacije, a da ne uživa u našim izvrsnim vinima.”  Župan je ovom prilikom zahvalio svim partnerima i sudionicima, Dubrovnik Partneru s kojim zajednički uspješno već šestu godinu Županija provodi projekt.

Gradonačelnik Mato Franković  izrazio je zadovoljstvo  6. Dubrovnik Festiwinom koji se već pretvorio u tradiciju : “Dubrovnik je šampion turizma, grad kulture i  grad gastronomije – a sve je to usko vezano jedno uz drugo i pridonosi uspješnosti destinacije. Iznimno je važno promovirati ono što je naše, a imamo se čime ponositi, jer vina Dubrovačko-neretvanske županije su izvrsna, a želja nam je poticati restoratere da ona čine barem  90% svake vinske karte svih dubrovačkih restorana i hotela” – zaključio je Franković.

Terezija Orlić, ispred HGK, prisjetila se nastanka festivala prije šest godina  i važnoga cilja – da on bude promocija domaćih vinara. Izdvojila je važnost središnje vinske priredbe, na koju je pozvala hotelijere i ugostitelje, sve građane i turiste jer doista imaju puno za  vidjeti: “Naši vinari imaju vrhunska vina, a promocija je važan segment, ne samo za županije nego i za cijelu Hrvatsku – kao zemlju vina.” Naglasila je i važnost edukacije, posebno GALA večeru , čiji prihod ide za stipendiranje mladih talenata županije.

U ime vinara prisutnima se obratio Nino Karaman: “Svi županijski vinari i ja osobno,  čvrsto stojimo kod mišljenja da DUBROVNIK FESTIWINE mora biti središnje mjesto gdje ćemo promovirati prvenstveno naša županijska vina – malvasiju dubrovačku, pošip, grk, plavac mali s Pelješca. Ta vina zaslužuju biti najbolje pozicionirana, te se ovom prigodom zahvaljujem i dubrovačkim ugostiteljima koji su to prepoznali  – i naša vina stavili na vinske liste.“ Naglasio je da su rezultat ovoga festivala i neki novi projekti, kao skori susret novinara i ocjenjivača na predstavljanju malvasije dubrovačke u Konavoskim dvorima u sklopu Festivala, a u organizaciji Društva prijatelja malvasije dubrovačke, na kojemu će se potpsiati ugovor o nastavljanju revitalizacije malvasije dubrovačke s partnerima, što je  velik rezultat jer se dotiče direktno proizvođača. “Velika je vijest i da će se sljedeće godine u lipnju održati Međunarodni kongres o malvasijama – upravo u Dubrovniku, tako ćemo ugostiti najpoznatije proizvođače i znanstvenike koji se bave malvasijama u svijetu”- ponosno je zaključio Karaman.

Predsjednik ocjenjivačkog suda “Dubrovnik FestiWine Trophy” Bojan Kobal, naglasio je stručnost ocjenjivačkoga suda, najavio oko 120 uzoraka na ocjenjivanju, iznimno velik broj izvornih sorti  što ga jako veseli jer cijeli vinski svijet raste upravo na izvornim, lokalnim sortama. Svoju vinsku školu “Od danas biram vino” najavila je sommelierka MIRA ŠEMIĆ objasnivši što će se koji dan u škola učiti;  vinski novinar Ivo Ivaniš govorio je o sljubljivanju malostonske kamenice i izvornih sorti pod nazivom “Blind date”. Vinske radionice najavila je koordinarica Marija Vukelić:  važnost izvornih sorti ogleda se u prvome danu – petku, na kojemu su teme malvasija dubrovačka, pošip i grk, a subota je namijenjena  prijateljima festivala – pjenušavim vinima Salona pjenušavih vina Zagreb, vinima Hvara te sljubljivanju desertnih vina Slavonije sa slasticama juga.

Ovogodišnji Dubrovnik FestiWine, istaknuto je na kraju, nudi puno zanimljivih događanja i mogućnosti edukacije  – a sve informacije mogu se pratiti na mrežnim stranicama i društvenim mrežama. Dobro došli!
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *