Otvorena izložba Asim Hebib: Retrospektiva

314

Izložba dubrovačkog kipara, Asim Hebib: Retrospektiva otvorena je sinoć u prepunoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Umjetnik na ovoj izložbi po prvi put izlaže djela iz brojnih svojih ciklusa nastalih u širokom rasponu od samih kiparskih početaka 1960.-ih do danas. Kustosi izložbe su Milan Bešlić i dr. sc. Anita Ruso.

 

Kustos izložbe, Milan Bešlić za ovu je izložbu u katalogu između ostaloga zapisao: „U ovom retrospektivnom sažimanju kiparskoga opusa, dakle, od ovogodišnjeg datiranja djela kada već bilježimo konac drugog desetljeća 21. stoljeća pa do onih s kojima započinjemo čitanje Hebibova kiparstva datiranih u šestom desetljeću 20. stoljeća nastojali smo prikazati njegova kiparska obilježja u različitosti motiva i materijala. Također, recentnim izborom djela metodom sinteze težili smo precizirati upravo ta kiparska obilježja u kojima bismo razaznali tradicijske premise oblikovanja kao one zasade na kojima Hebib koncipira svoje kiparske forme. Time smo, vjerujemo, zornije predočili da je tradicijska matrica stvaralačko ishodište ovoga kiparstva, odnosno, ona pokretačka energija koja je determinirala sam kiparski postupak u njegovoj primarno ontičkoj utemeljenosti poentirajući i likovne vrijednosti djela.“

O kiparovom radu, kustosica izložbe, dr. sc. Anita Ruso u izložbenom je katalogu zapisala: “Asim Hebib (Cernica, 1940.) u svojoj 78. godini izlaže u galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku djela iz brojnih svojih ciklusa nastalih u širokom rasponu od samih kiparskih početaka 1960.-ih do danas. Od sveukupno 36 izloženih djela čak polovica nikada nije izlagana. Iz bogate Asimove produkcije odabrane su skulpture iz jedanaest različitih ciklusa koje je tijekom života neumorno stvarao u Dubrovniku. Pišući o Sredozemlju i umjetničkoj produkciji naših krajeva akademik Tonko Maroević jednom je prilikom zapisao: „Na Sredozemlju je ostvarena jamačno najveća koncentracija kulturnih spomenika, okupljen nenadmašan broj mjesta poticajnih i izazovnih za stvaralačko hodočašće“. Hebib je iskonski upio sredozemnu, dubrovačku svjetlost koja je tako očito imala utjecaja na cjelokupni njegov opus.”

 

Izložba u Galeriji Dulčić Masle Pulitika ostaje otvorena do 3. ožujka. 2019., a u srpnju će biti otvorena i u Muzeju Mimara u Zagrebu.

 

Biografija:

Asim Hebib rođen je 1940. u Cernici. Prve smjernice iz kiparstva daje mu profesor likovnog u osnovnoj školi, akademski kipar Ivan Mitrović (Pajo). U razdoblju od 1957. do 1960. školuje se kod talijanskog akademskog kipara Giovannija Colonne u Dubrovniku gdje je stekao klesarsku i kiparsku naobrazbu. Nakon školovanja Asim Hebib na početku šezdesetih godina 20. stoljeća počinje samostalno stvarati svoje prve kiparske radove te paralelno surađuje dugi niz godina s Giovannijem Colonnom na raznim projektima.

Sudjelovao je i na projektu Spomen–groblja u Mostaru arhitekta Bogdana Bogdanovića gdje je u razdoblju od tri godine bio zadužen za izradu jednog dijela monumentalnih simboličkih reljefa.

Atelijer Hebib osnovao je 1963. godine u Dubrovniku u kojemu stvara sve do danas. Ostvario je značajan i prepoznatljiv kiparski opus kroz mnoge tematske cikluse.

Radovi mu se nalaze na javnim površinama i u brojnim privatnim i javnim zbirkama umjetnina. Osim kiparstvom Asim Hebib bavi se i dekorativnim klesarstvom i crtežom, a piše i poeziju. Aktivan je sudionik niza umjetničkih kolonija u Hrvatskoj. Član je HDLU-a Dubrovnik. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj.

 

SAMOSTALNE IZLOŽBE:

 1. Kipovi, Crkva Rozario, Dubrovnik
 2. Skulpture, Palača Ranjina, Dubrovnik
 3. Igra žala, Palača Ranjina, Dubrovnik
 4. Ritmovi života, Palača Sponza, Dubrovnik
 5. Retrospektiva Asim Hebib, Galerija Dulčić Masle Pulitika, Dubrovnik
 6. Retrospektiva Asim Hebib, Muzej Mimara, Zagreb

 

IZDVOJENE SKUPNE IZLOŽBE:

 1. Dubrovčani – nepoznati umjetnici, Predvorje kazališta Marina Držića, Dubrovnik
 2. Dubrovački likovni trenutak, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovnik
 3. Humanitarna poruka iz Dubrovnika, projekt u organizaciji Lions cluba “Libertas” Dubrovnik i umjetničke galerije Sebastian u ozračju održavanja XVI konvencije Lionsa, Galerija Sebastian, Dubrovnik
 4. II Međunarodni bijenale slikara i kipara, Mediteran 2010, Palača Milesi, Split
 5. Godišnja izložba članova HDLU Dubrovnik, Galerija Flora, Dubrovnik

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *