Otvorena izložba “Briga o mentalnom zdravlju za svih” Udruge Lukjernica

442

Danas, 10. listopada je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Cilj ovog dana je podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja u zajednici, a ukazuje se i na neravnomjerno ulaganje u mentalno zdravlje i otežan pristup uslugama, što dovodi do stigme i diskriminacije.

Dubrovačka Udruga Lukjernica već godinama pruža podršku oboljelima i njihovim članovima obitelji te promovira važnost mentalnog zdravlja. Ove godine su odlučili ovaj dan obilježiti izložbom “Briga o mentalnom zdravlju za svih” u Centru za mlade Dubrovnik.

Izložbu čine radovi članova Udruge Lukjernica, nastali na njihovim likovnim radionicama. Iza njih je već nekoliko izložbi, tri ilustrirane zbirke pjesama, brošura za prepoznavanje i pomoć kod smetnji u mentalnom zdravlju i sudjelovanje na književnim festivalima.

Izložbu je otvorila volonterka Lukjernice Anja Marković, koja je između ostalog kazala:

-Moramo ukloniti predrasude i smanjiti distance i razmisliti što mi kao društvo možemo učiniti da bude bolje svima. Zahvaljujem Miri Šejtanić i Udruzi Lukjernica što se već 18 godina bavite ovom temom i uistinu se trudite. U ovo vrijeme Covida smo svi bili udaljeni, u nekom posebnom okruženju koje potiče anksioznost. Nažalost, ljudi koji imaju problema s mentalnim zdravljem imaju ih i bez Covida. Kad takne tebe, onda kreneš razmišljaš o tom problemu.

Uvodno izlaganje Anje Marković možete pogledati u našem videu, a kako je bilo na otvaranju u našoj fotogaleriji:

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *