Otvorena izložba “Napoleonova cesta u Dalmaciji – doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća“

440

U organizaciji Dubrovačkih muzeja i Državnog arhiva u Zadru, izložba „Napoleonova cesta u Dalmaciji – doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća“ otvorena je u Kneževu dvoru, a posjetitelji je mogu pogledati od četvrtka 6. svibnja.

Izložba prikazuje kako je francuska uprava, na čelu s generalom Marmontom, u Dalmaciji inicirala i realizirala izgradnju određenih dionica tzv. „Napoleonove ceste“ koja je trebala prolaziti cijelom dužinom Ilirskih pokrajina, od Ljubljane do Dubrovnika i dalje prema jugu. Segmenti koji su izgrađeni za vrijeme francuske uprave danas su dio graditeljske baštine Republike Hrvatske.  

Na izložbi je prikazano različito arhivsko gradivo vezano uz gradnju cesta – karte, planovi, nacrti, spisi i fotografski materijal. Najveći dio vrijednih izložaka su iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru, a korišteni su i materijali iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja grada Šibenika, Muzeja „Pays du Châtillonnais“ i Franjevačkog samostana na Visovcu. Izložba je prvotno bila postavljena u Francuskom institutu u Zagrebu i u Državnom arhivu u Zadru 2019. godine, a dubrovačka će je publika moći pogledati do 6. lipnja 2021. godine.

Autori izložbe su viši arhivist Denis Martinović i arhivistica Karolina Ražov iz Državnog arhiva u Zadru, dok je koordinatorica dubrovačke izložbe viša kustosica Dubrovačkih muzeja Lucija Vuković.

Na otvaranju su govorili ravnateljica Dubrovačkih muzeja dr. sc. Julijana Antić Brautović, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru doc. dr. sc. Ante Gverić i autorica Karolina Ražov, a video pozdravom se obratio i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gaël François Veyssière. Izložbu je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić. 

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *