Otvorena izložba natječajnih radova za javni gradski park sa Spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku

407

U sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana dubrovačkih branitelja i herojske obrane grada te uoči samog Dana dubrovačkih branitelja, danas je u Studentskom domu otvorena izložba natječajnih radova za budući javni gradski park sa Spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku. Uz odabrano rješenje akademskog kipara Dalibora Stošića i dizajnera i arhitekta Hrvoja Bilandžića , na izložbi su prikazana još četiri najbolje vrednovana rada.

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz predsjednicu ocjenjivačkog suda arhitekticu Bernardu Silov, ostale članove ocjenjivačkog suda: akademskog kipara Alema Korkuta, arhitekte Davora Bušnju, Romana Duića, Tončija Čerinu, Ines Hrdalo i Alana Kostrenčića te predstavnicu Udruge civilnih stradalnika DNŽ Mariju Lukšić. Naime, u čitav proces, od samog početka i odabira lokacije, pa do sudjelovanja u Ocjenjivačkom sudu za odabir idejnog rješenja uključeni su roditelji stradale djece okupljeni u Udrugu civilnih stradalnika.

-“Djeca poginula u napadima na Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata najveća su žrtva koju je ovaj grad podnio u svojoj obrani i borbi za oslobođenje. Nema veće žrtve i težine od gubitka djeteta i zato je bilo vrlo važno pronaći adekvatnu lokaciju koja će pričati priču ne samo sadašnjim generacijama negó i svim generacijama koje dolaze, ali i posjetiteljima našeg grada. Gruž je prostor kojem trebamo dati jednu novu vrijednost koja prepoznaje žrtvu, najveću patnju i priča priču o gradu koji je više od sedam mjeseci bio okružen s kopna, mora i zraka, jedinom gradu u Republici Hrvatskoj koji je bio u takvoj strateškoj poziciji, a da nije pao“, rekao je gradonačelnik Mato Franković. Uputio je zahvalu svima koji su sudjelovali u žiriranju i koji su sudjelovali u natječajnom postupku prezentirajući svoje ideje i rad.

„Spomenik je zamišljen kao kompozicija šarenih olovaka koja zamrzava prošlu svakodnevicu u kojoj se djeca bezbrižno igraju. Prizor djeteta koje crta sam je život, a šarene olovke i radost crtanja sjećanja su iz svačijeg djetinjstva.“, navodi se u obrazloženju pobjedničkog rada.

Cilj i svrha natječaja bilo je dobiti rješenje koje svojom kvalitetom dostojno obilježava sjećanje na stradalu djecu, ali i promiče međunarodne vrijednosti koje se oslanjanju na zaštitu ljudskih prava i ukazuje na europske vrijednosti koje baštinimo. Usto, Natječaj je bio trećeg stupnja složenosti jer njegov značaj prelazi nacionalne okvire u pogledu teme koju obrađuje i lokacije na kojoj se provodi. Žrtve Domovinskog rata, a posebice stradala djeca, ostavila su dubok trag u povijesti Republike Hrvatske i međunarodne zajednice.

Sjećanje na žrtve Domovinskog rata tema je koja nadilazi nacionalne okvire i vezuje se uz međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Smještajem spomen obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik, dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci te se prema svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece, tijekom ratnih sukoba.

Vrijednost samog spomenika je nešto manja od 100 tisuća eura, a zajedno s drugom fazom, koja bi se trebala financirati novcem iz EU, cijeli projekt javnog parka sa spomenikom će iznositi 850 tisuća eura bez PDV-a.

Natječaj je provelo Udruženje hrvatskih arhitekata, a trajao je od 5. listopada do 21. listopada 2023., te je zaprimljeno ukupno devetnaest radova idejno likovnih i arhitektonsko–urbanističko–krajobraznih rješenja. Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca 2023.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *