Otvorenje izložbe i predstavljanje knjige o  slikaru Jozu Kljakoviću: Lidija Fištrek i Mario Matijević

10

U organizaciji Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, Memorijalne zbirke Jozo Kljaković i Dubrovačkih knjižnica u ponedjeljak, 9. prosinca 2019., s početkom u 19 sati, upriličit će se izložba i predstavljanje knjige o životu i djelu hrvatskoga slikara Joza Kljakovića povodom 50. obljetnice njegove smrti o kojima će govoriti kustosica izložbe Lidija Fištrek, mag.ing i Mario Matijević, dipl, theol. Izložba pod naslovom “Scenografija Joze Kljakovića za Dubrovački diptihon i Dubravku” bit će postavljena u prizemlju Narodne knjižnice.

Ovom izložbom želi se upoznati javnost s još jednim segmentom stvaralačkog opusa ovog izuzetnog umjetnika i intelektualca te prikazati rezultate provedenoga istraživanja. Poput svojih suvremenika i Jozo Kljaković se osim u slikarstvu okušao i u postavljanju scenografije te se njegovo ime nalazi na listi umjetnika koji su radom u ovom području likovnog izražavanja doprinijeli razvoju hrvatske scenografije. Temeljem sačuvanih zapisa, fotografija, libreta i crteža došlo se do podataka o postavljenim dvjema inscenacijama Joze Kljakovića. Obje inscenacije rađene su za opere Antuna Dobronića, Dubravka i Dubrovački diptihon dvadesetih godina prošloga stoljeća, piše o izložbi Lidija Fištrek, kustosica Memorijalne zbirke Jozo Kljaković.

Mario Matijević održat će predavanje o životu i djelu Joze Kljakovića te predstaviti publikaciju iz „Biblioteke Kljaković“ Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin. Biblioteku sabranih djela hrvatskoga slikara Joze Kljakovića pokrenuo je solinski „Zvonimir“ godine 2012. u suradnji s izv. prof. dr. sc. Josipom Dukićem, a u sklopu koje je tiskano pet knjiga; Libar moga života 2012.; Dalmatinske teme 2013.; Čovjek bez maske 2014.; Politički tekstovi i polemike 2015. te Perturbatori javnoga poretka 2018. Riječ je o izuzetno vrijednim publikacijama koje Kljakovića u čitavu svijetu poznata slikara osvjetljavaju i kao vrsnoga pisca, koji o političkim, ideološkim, svjetonazorskim i vjerskim temama progovara vlastitim britkim stilom i bujicom emocija. Djela iz Biblioteke Kljaković znatan su doprinos ponovnomu otkrivanju Kljakovićeva života i djela u današnjem, suvremenomu društvu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *