Otvorenje izložbe „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća.“

176

Otvorenje izložbe „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća.“ je u petak, 22. srpnja 2022. u 20 sati u žitnici Rupe.

Prisutnima će se ovom prigodom obratiti:

  • Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković
    •    Gradonačelnik Beyoğlua Haydar Ali Yıldız
    •    Autor izložbe dr. Mustafa Sinan Genim
    •    Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl

Izložbu će službeno otvoriti gradonačelnik Mato Franković.

Izložba „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća.“ satkana je od djela majstora – fotografa koji su svoje umijeće razvijali u Istanbulu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Jedinstveni izbor iz Kolekcije istanbulskih fotografija u vlasništvu Sune i İnana Kıraça otkriva veličanstvene građevine, svakodnevicu i intrigantne ličnosti Istanbula iz prošlosti.

Zajednička promocija turske kulturne baštine nastavak je uspješne suradnje Grada Dubrovnika s gradom prijateljem Beyoğluom (Općina Beyoğlu po tamošnjem ustroju). Beyoğlu se nalazi u europskom dijelu Istanbula i jedna je od najrazvijenijih općina u cijeloj Turskoj, poznata i kao „biser Istanbula“. Uski diplomatski i drugi odnosi Dubrovnika i Istanbula datiraju još od početka 18. stoljeća kada je otvoren konzulat Dubrovačke Republike u današnjem centru grada.

Organizatori su Grad Dubrovnik, Beyoğlu, Dubrovački muzeji i  Fondacija Suna i İnan Kıraç, a izložba ostaje otvorena do 5. kolovoza 2022.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *