Ovacije za Dee Dee Bridgewater i Jazz orkestar HRT-a

203

Američka jazz diva i višestruka dobitnica nagrade Grammy Dee Dee Bridgewater nastupila je sinoć, 18. srpnja, ispred Katedrale uz pratnju Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Andreasa Marinella. Ovaj jedinstveni koncert pod pokroviteljstvom Mastercarda privukao je domaću i brojnu inozemnu publiku koja je vrhunsku izvedbu jazz standarda pratila gotovo bez daha.

 

Slavna pjevačica koju smatraju jednom od najboljih na svjetskoj jazz sceni, započela je koncert prenoseći svoje oduševljenje Dubrovnikom, kazavši kako je dolazak tu i pjevanje pod otvorenim nebom na Dubrovačkim ljetnim igrama ispunjenje sna. Zahvaljujući autentičnoj osobnosti i bogatom koncertnom i kazališnom iskustvu, nastup Dee Dee Bridgewater bio je istinska jazz predstava, a vrhunsku izvedbu koju je priredila sinoć, brojna festivalska publika pratila je s ovacijama i aplauzom. Ta posebna veza između pjevačice i publike učinila je ovaj koncert intimnim i uistinu posebnim. Dee Dee mnogi smatraju nasljednicom slavne Elle Fitzgerald, a njezini nosači zvuka proglašavani su najboljim jazz albumima. Interpretacije jazz standarda donijele su joj tri nagrade Grammy, a uloga Glinde u mjuziklu The Wiz prestižnu nagradu Tony. Na glazbene standarde uspijeva staviti vlastiti pečat, a neustrašivim i nepokolebljivim pristupom reinterpretaciji jazz klasika predstavlja se kao neustrašiva putnica, istraživačica, pionirka, ali i čuvarica tradicije. Uz sve to je i UN-ova ambasadorica dobre volje koja se kroz Organizaciju za prehranu i poljoprivredu (FAO) zalaže za okončanje gladi u svijetu.

 

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem, svrstava se među najdugovječnije big bandove na svijetu, a kao jedan od najutjecajnijih jazz sastava na hrvatskoj glazbenoj sceni pravi je nukleus ponajboljih jazz glazbenika među kojima mnogi, osim kao izvođači, djeluju i kao skladatelji i aranžeri. Andreas Marinello šef-dirigent orkestra je od 2015. godine. Djeluje i kao skladatelj, aranžer i producent, surađujući s brojnim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu, a na koncertima, kao i na snimanjima za radio i televiziju, bilježi suradnje s istaknutim jazz glazbenicima među kojima je Dee Dee Bridgewater zauzela istaknuto mjesto.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *