OVE GODINE SVI NA NOĆ MUZEJA U KONAVLE: Muzeji i galerije Konavala pripremili su odličan program!

362

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine.

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima, i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja 2018. godine, po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja.U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport.
Odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.
 Poticaj za temu Noći muzeja 2018. proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu održat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače, 2018.

Muzeji i galerije Konavala za ovogodišnju Noć Muzeja organizirali su bogat program. 

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA / Trumbićev put 25 / CAVTAT

KUĆA BUKOVAC / Bukovčeva 5  / CAVTAT

Tema:Ovogodišnja  Noć muzeja 2018. bazira se na poticanju lokalnih inicijativa za očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva. Danas sport sagledavamo kao dio tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta raznorodnih grana, a uključena su i sportska udruženja, pojedinci, navijači i natjecanja, ali i znanost, umjetnost i politika. Široki raspon određenja teme sporta, muzejima pruža, neovisno o njihovoj vrsti, neograničene mogućnosti razrade i sagledavanja sporta u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup.
18:00 Dječja radionica / oživljavanje tradicionalnih društvenih igara u Cavtatu

Voditeljica: Petra Kralj FoxNa dječjoj radionici u Kući Bukovac oživjet će se tradicija igranja cavtatske društvene igre  „pimple“ koja se igrala u javnom gradskom prostoru. Prikazat će se video rad polaznika ‘Šarene školice’ Kuće Bukovac, koji su igru dokumentirali kako bi i na taj način ostala sačuvana za nove naraštaje. Na dječjoj radionici, prilagođenoj svim uzrastima, izrađivat će se krpene lopte.
19:00 Javni razgovor: „Priča o vaterpolskom Cavtatu i cavtatskom vaterpolu“

Voditelj: Vinko Rožić

Sudionici: Pero Kušelj, Goran Sukno, Jakša Bošković, Pavo Pulić, Matijana Staničić, Miho Bošković, Pero Jovica

Sinonim Cavtata, uz opća mjesta kao što su antički Epidaur, velikani hrvatske kulture i umjetnosti poput Vlaha Bukovca ili Baltazara Bogišića, spomenici poput Meštrovićevog Mauzoleja obitelji Račić, svakako je i jedan sportski fenomen – vaterpolo. Prošetat ćemo kroz dugu cavtatsku vaterpolsku povijest od prvih neslužbenih natjecanja koja sežu u 1922. godinu do najvećih uspjeha cavtatskog sporta i njegovih vaterpolista. Kroz projekciju fotografija i otvoreni javni razgovor u tome će nam pomoći naši sugovornici, kroničari i sudionici slavne cavtatske vaterpolske povijesti , kao i svi posjetitelji Noći muzeja koji su pozvani da sudjeluju u razgovoru.

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA

Tema:Ovogodišnja tema Noći muzeja je sport te će Zavičajni muzej Konavala prezentirati javnosti boćanje. Boćanje je uvijek bilo zastupljeno u Konavlima, a muzej u stalnom postavu posjeduje veliki broj boća koje će ovom prilikom dobiti dodatnu vrijednost. Još i dan danas se po Konavlima mogu vidjeti aktivni boćarski tereni, no mnogi mladi ne znaju njegova pravila. Ovakvom će se prezentacijom potaknuti očuvanje boćanja kao tradicije, potaknut će se sudjelovanje javnosti u radu muzeja kao i u očuvanju tradicije.
16:00-17:00 (okvirno vrijeme)Kreativna radionica Voditeljica: Anita ArbulićNa kreativnoj radionici djeca će izrađivati vlastite boće od kaširanog papira koje će kasnije iskoristiti za pravo boćanje. Naime nakon ukrašavanja i biranja timova svi članovi radionice će biti upoznati s pravilima boćanja, a nakon toga slijedi pravo malo natjecanje. Kao i u svakom drugom sportu najbitniji je timski rad zato dođite u što većem broju i neka najbolji tim pobijedi. 
17:00-18:30 (okvirno vrijeme)Predavanje o boćanju u KonavlimaPredavač: Luko Hendić – član izvršnog odbora HBSGospodin Hendić će prezentirati pravila boćanja te upoznati širu javnost s tradicijom boćanja u Konavlima. Koliko je duga ta tradicija, gdje se po Konavlima još uvijek igra boćanje, što je to bula, a što balota… ovo su samo neka od pitanja i termina vezanih uz boćanje, a da bi ih odgonetnuli dođite s nama u Zavičajni muzej i otkrijte čari boćanja.

Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala, Podvor 16, Franjevački samostan sv. Vlaha u Pridvorju

Tema:Budući da je ovogodišnja tema Noći muzeja sport u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala će se predstaviti speleologija. U traženju povijesnih tragova ljudskog života speleologija i arheologija idu ruku pod ruku. Prvi ljudi su boravili u špiljama i jamama, no one nužno nisu služile samo za život. U njima su se sklanjali pastiri, skrivala blaga, izvodili razni rituali pa čak i pokapali pokojnici. Špilje su pružale dobar prirodni zaklon, ali su često bile i izvor pitke vode. Speleolozi se u svojim ekspedicijama otkrivanja do sada ne otkrivenog često susreću s tim prvim tragovima života i tu nastupa arheologija, no da bi se došlo do mjesta gdje su ti tragovi treba dosta napora i spremnosti te tu nastupa sport. 
20:00-21:30 (okvirno vrijeme)

Voditeljica: Jelena Beželj

Sudionici: Anita Trojanović (SOŽ) i Željka Janjanin (SOS)Članovi speleološkog društva će predstaviti špilje i jame Konavala. Gdje se sve nalaze, koliko ih je do sada dokumentirano i istraženo, što sve radi speleolog da bi došao do njih te kako ih istražuje. Uz predavanja će biti izložene slike recentnih istraživanja te tlocrti raznih jama Konavala, popud Bezdana, Glogove jame, Plješine itd.Cilj predavanja i kratke izložbe je upoznati posjetitelje sa čarima speleologije. Što sve kriju špilje, ali i gdje se sve nalaze po Konavlima. Mnoge su još uvijek neotkrivene te nam ostaju za buduća istraživanja, a tko zna, moža neke od njih kriju i prve tragove života u Konavlima.
Aktivnosti se odnose na lokalno stanovništvo, a najmlađa ekipa može doći i isprobati speleološku opremu. 
Prinos ustanovi: još jedan registar blaga koji kriju Konavle.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *