Ovim svakodnevnim navikama nesvjesno uništavamo zdravlje

178

Možda ni ne znate, ali nekim svakodnevnim navikama za koje smo uvjereni kako su zdrave, poput ispijanja omiljene šalice čaja ili nanošenja kreme za sunčanje, zapravo uništavamo zdravlje
 
 Osjećate li se često iscrpljeno ili kao da vam kronično nedostaje energije? Stručnjaci upozoravaju kako razlog može biti i u svakodnevnim navikama zbog kojih organizam ostaje bez vitamina.

Vjerojatno zvuči nevjerojatno podatak da se to odnosi i na zdrave rituale poput ispijanja čaja ili korištenja krema sa zaštitnim faktorom.  

Naime neki spojevi, poput tanina u čaju i klorogenske kiseline u kavi, vežu se na različite minerale u hrani i dodacima, smanjujući njihovu apsorpciju.

 
 Naprimjer, kava može smanjiti apsorpciju željeza za do 80 posto ako se pije unutar sat vremena nakon obroka. Kava i čaj također smanjuju apsorpciju drugih minerala, poput cinka, magnezija i kalcija. Manje je poznato to da ukoliko često konzumirate hranu u kojoj ima puno vlakana, morate osigurati i dovoljan unos kalcija putem mlijeka, mliječnih proizvoda te orašastih plodova, brokule, mahunarki…

Svi smo svjesni koliko je važno danas koristiti kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, no stručnjaci upozoravaju da previše takvih proizvoda ili potpuno izbjegavanje sunca može dovesti do kroničnog nedostatka vitamina D – što je vrlo loše za vaše kosti ili mnoge druge aspekte vašeg zdravlja. Ovaj nedostatak također će smanjiti apsorpciju kalcija iz hrane koju jedete. Stoga razmislite o suplementima vitamina D.

Oprez ukoliko koristite hormonske kontraceptive

Nekoliko je studija, uključujući izvješće Svjetske zdravstvene organizacije, izazvalo zabrinutost jer oralne kontracepcijske pilule mogu smanjiti razinu folne kiseline, vitamina B2, B6, B12, vitamina C i E te magnezija, selena i cinka. Zbog čega te pilule utječu na razinu vitamina i minerala u krvi, nije potpuno razjašnjeno, no može biti djelomično posljedica zadržavanja tekućine. Estrogen i progestageni koji se koriste u pilulama su hormoni koji utječu na bubrege te regulaciju soli i tekućine. Postoji i bojazan kako pilula može smanjiti apsorpciju vitamina kao što je folna kiselina i povećati njihovo izlučivanje kroz bubrege. Niže razine vitamina B2 mogu objasniti glavobolje koje neke žene imaju kad koriste ovu hormonsku terapiju. Stoga je, kažu stručnjaci, bitno obogatiti prehranu s puno voća i povrća, a orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice odličan su izvor vitamina i minerala.

Ne možete bez aspirina? Razmislite još jednom

Ako prečesto koristite aspirin, razmislite još jednom. Redovito uzimanje aspirina, čak i male dnevne doze kako bi se npr. smanjio rizik od srčanog ili moždanog udara, može utjecati na pojavu čira ili krvarenja, stoga s liječnikom dogovorite adekvatnu vitaminsku terapiju.

Povremena upotreba aspirina, npr. za liječenje glavobolje, sasvim je u redu, no ako uzrokuje probavne smetnje, najbolje ga je izbjegavati i potražiti liječnički savjet.
 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *