Pas često stavlja šapicu na vas? Veterinari otkrili što vam želi time poručiti

1178

Trenerica pasa iz SAD-a Colby Lehew kaže kako je jedino ponašanje pasa koje stručnjake i veterinare zaista intrigira ono kad položi  šapicu na vlasnika, prenosi Reader’s Digest.

– Jasno je naravno da je to njihov način komuniciranja, odnosno znak da žele pokrenuti komunikaciju, a u ljudskom bi svijetu to bilo nešto poput blagog kašlja kojim želimo sugovorniku dati do znanja da imamo nešto za reći – objasnila je Lehew.
Najčešći oblik komuniciranja psa je, kaže, lajanje i tad uglavnom znamo što žele, no što im znači dodirivanje šapom?

– Odgovor je vrlo jednostavan; mi smo ih to naučili. Kad pas vlasniku pruži šapu, većina će im ljudi ponuditi nagradu, a tako ga potičemo da to čini opet – kaže veterinarka Sarah Wooten.

Tim potezom psi, dodaje, pokazuju zadovoljstvo, pogotovo ako to naprave dok ih već mazite; u prijevodu, žele vam reći da dobro to radite i da nastavite i dalje. Često će to napraviti i ako ste prestali s maženjem kako bi vam rekli da napravite to opet.

Osim što time pokazuju što oni sami žele, ako vide da je vlasnik neraspoložen, psi dodirom šapom žele dati do znanja da će sve biti uredu. Wooten kaže: “To je kao da vam žele reći da razumiju kroz što prolazite i da će sve biti dobro na kraju. Tako pokazuju ljubav.” Jednako tako će vam dodirom reći i da oni nisu dobro. “Po govoru tijela psa znat ćete je li vam daje sretnu šapu ili manje sretnu kojom pokazuje da se ne osjeća dobro. Tada ne želi nagradu u obliku keksića već traži utjehu”, kaže veterinarka Sara Ocha.

Veterinari kažu i da ćete vi sami vjerojatno prepoznati koji od navedenih razloga dodira odgovara situaciji.

vecernji.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *