PASKO BALETIN, KONAVLJANIN ZLATNIH RUKU

164

U konavoskoj Stravči 1715. rođen je Pasko Baletin. 1736. odlazi u franjevce za laika u samostan Male braće u Dubrovniku. Pasko je bio samouk, radio je kao urar, krojač, suknar, kovač, zidar i drvodjelac. Čovjek zlatnih ruku istakao se urarskim umijećem konstruirajući na zvonicima velike željezne satne mehanizme.

Za svaki franjevački samostan Dubrovačke provincije napravio je sat, jedan je sačuvan u Kuni na Pelješcu, a jedan je u samostanskoj zbirci Male braće u Dubrovniku.

Preporukom Ruđera Boškovića, dubrovačka vlada povjerila je 1781.izradu novog sata za gradski zvonik, koji bi otkucavao svakih 12, a ne svaka 24 sata, kako se po srednjovjekovnom načinu označavalo vrijeme.

Koristeći dijelove starog sata izradio je novi sat s brojčanikom u štuku i pozlaćenim metalnim kazaljkama u obliku hobotnice, otvorio je prozorčić za rasvjetu s južne strane tornja i napravio posebnu budilicu za zvonik. Za ovo majstorsko djelo vlada mu je dodijelila novčanu nagradu, kojom je podignuta mramorna ograda pred glavnim oltarom u crkvi samostana Male braće, a na zvonik postavila ploču, koja je i danas tamo, s urezanim natpisom: A. D. MDCCLXXXI. OPUS F. BALETIN A CANALIBUS O. M. S. FRANCI.

Baletinov sat radio je sve do 1886., tad je skinut i iduće godine zamijenjen novim kojeg su izradila braća Solari. Stari je sat bačen u staro željezo pored mora. Velikim zalaganjem Iva plemenitog Sarache, restauriran je 1907. na njegov trošak i predan Domorodnom muzeju u Dubrovniku, preteči današnjih Dubrovačkih muzeja. Domorodnom muzeju predani su i Zelenci nakon njihovog skidanja sa zvonika 1906. godine i izrade njihovih kopija, kao i brojčanik „Sunce“. Svi ti elementi nekada su se nalazili u niši u prizemlju palače Sponza, a nakon temeljite restauracije u restauratorskoj radionici za metal Dubrovačkih muzeja, a danas je izložen na 1. katu Kneževoj dvora, pred ulazom u izložbene dvorane. U istom muzeju su i Baletinove krojačke škare iz samostanske radionice sukna koju je vodio do svoje duboke starosti.

Pasko Baletin i splitski urar Juraj Politeo, koji je, prema Ivanu Kukuljeviću, djelovao u Padovi i izradio sat na crkvi Sv. Marka u Veneciji, do sada su jedini poznati domaći majstori urari koji su sami izrađivali satove. Tek od sredine XIX st. počinju se u Dalmaciji otvarati urarske radionice, a potkraj vijeka javljaju se i prvi domaći majstori urari. Pasko Baletin umro je u Dubrovniku, na današnji dan,23. lipnja 1792. godine. 

Izvor: Hrvatski biografski leksikon

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *