SVETI IVAN KRSTITELJ, SVETAC, PUSTINJAK, PROPOVJEDNIK I MUČENIK

1020

Danas, 24.lipnja slavimo blagdan Ivana Krstitelja, sveca, propovjednika, pustinjaka i mučenika.

Sveti Ivan je zaštitnik pjevača, glazbenika, vunara, remenara, gostioničara, zatvorenika, kožara, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, te nekih zemalja i velikog broja gradova širom svijeta.

Prema Novom zavjetu, Ivanovi roditelji nisu dugo mogli imati djece i kad im se rodio sin, održana je posebna svečanost. Htjeli su da se zove Zaharija po ocu, ali se majka nije slagala i rekla kako će se z vati Ivan, što znači „Bog je milostiv“. Zahariji se tada vratio glas, pa je zahvaljivao Bogu i slavio ga zbog njegove dobrote. Govorio je Ivanu: : “I ti ćeš biti poseban. Ići ćeš pred Božjim izabranikom. Nosit ćeš poruku Božje ljubavi i oproštanja njegovu narodu.”

Ivan je odlaskom od kuće, živio u pustinji blizu rijeke Jordan. Propovijedao je blizinu kraljevstva Božjeg i pozivao na preobraćenje, mnogi su se kajali za svoje grijehe i dali da ih Ivan krsti. Evanđelja pripovijedaju kako je i Isus došao k Ivanu, te od njega tražio krštenje, a za krštenja, spustio se nad Isusa Duh Sveti u obliku goluba i Božji glas je progovorio: “Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina.”

Herod Antipa zatvorio je Ivana i dao mu odrubiti glavu jer mu je Ivan prigovorio zbog preljuba.O Ivanovom mučeništvu govori i židovski povjesničar iz 1.stoljeća, Josip Flavije, te spomnje da je ubijen u tvrđavi Makerontu, s istočne strane Mrtoga mora. Arheološke iskopine svjedoče o postojanju tvrđave s palačom i dva triklinija, što odgovara evanđeoskom opisu prema kojem su Herod i muškarci bili u jednoj prostoriji, a Herodijada i Saloma u drugoj.

Najstarije štovanje vezano uz Ivana Krstitelja odnosi se na čašćenje njegova groba u Sebasti u Palestini.Jedna od najvećih kršćanskih bazilika, ona u Damasku posvećena je Ivanu Krstitelju. Danas je u njoj džamija, a posjetio ju je i i papa Ivan Pavao II, prilikom posjeta tom gradu.

Relikvje svetog Ivana danas se čuvaju u crkvi svetog Silvestra u Rimu i u Amiensku u Francuskoj. U srednjem vijeku, njegov blaggdan su zvali ljetni Božić.

Svima koji nosite ime svetog Ivana Krstitelja neka vam je sretno i blagoslovljeno!
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *