PISMO ČITATELJA: „Ćaća“ nepotizma i klijentelizma hapsi na Korčuli!

204

Pismo našeg čitatelja, Eriha Lesjaka, pristiglo na našu redakciju, prenosimo u cijelosti:

U mandatu aktualne post-postizborne koalicijske Vlade HDZ-HNS-SDSS u „soft“ totalitarnom revivalu oživljeni i etablirani staljinistički ideološki, politički i društveni higijeničari predsjednik Vlade RH Andrej Plenković-Višinski i ministar unutarnjih poslova Vlade RH dr. sc. Davor Božinović-Berija, staljinističkim metodama diferencijacije i progona „unutarnjih“ neprijatelja utjeruju red u društveni etički i moralni rasap i anomiju; koje su prethodno upravo oni i nitko drugi svojom kadrovskom i ostalom politikom te i bez izbornog legitimiteta tj. političke potpore birača kreirali, stvorili i provodili! Umjesto demokraciji i čovjeku XXI. stoljeća primjerenih i inherentnih introspekcije, analize, samokritike i ostavke autorâ konkretne politike i nalogodavaca Andreja Plenkovića i Davora Božinovića; oni provode strategiju – neka živi i cvjeta primitivna kamenodobska projekcija vlastitih propusta, pogrješaka i odgovornosti u izvršitelje-ministre kao društvene „Pedrâ koja vise“ i „žrtvene jarce“, a pri posjetu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Korčuli uhapšen je građanin koji je mirno prosvjedovao protiv „ćaće“ nepotizma i klijentelizma koji su poput najmalignijeg karcinoma metastazirali po cijeloj državi!

U stvarno demokratskim državama nepisano je pravilo, politički standard i društvena obveza da se ministri smjene ili oni (ne)dragovoljno podnesu ostavku nakon što se pokaže i dokaže da u radu njihova resora nisu bili uspješni i realizirali zacrtani vladin program; ili nakon odstupanja od društvenih normi i moralnih standarda raznim aferama, skandalima, sukobom interesa i slično.

Predsjednik pak Vlade u Republici Hrvatskoj Andrej Plenković upravo je smijenio ili iznudio ostavku tako što ih je prethodno preko medija osramotio i kompromitirao u javnosti pet ministara/ministrica, ali ni za jednog nije navedeno da je razlog za smjenjivanje nešto što je učinio ili propustio učiniti tijekom dosadašnjeg mandata. Naprotiv, sva ta odstupanja od pozitivnih društvenih normi i moralnih standarda, suspektne nelegalnosti, sukobi interesa i slično za koje uopće nisu bili procesuirani ni sankcionirani, datiraju iz davnih vremena prije nego što su predloženi i potvrđeni za ministre! Za ministre ih je nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 2016.g. predložio tadašnji mandatar a današnji predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, što znači i da je jamčio za njihovu svekoliku primjerenost te da je stoga isključivo on i odgovoran za njihovu stručnu kompetenciju te političku i moralnu adekvatnost za izbor na tu i takvu visoku državnu dužnost!

Ministar nije predsjednik mjesnog odbora a da se za tu dužnost može i smije predložiti prije nego se pomno pregleda njegov iscrpan životopis. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković može u svom dobro (pre)poznatom „vjerodostojnom“ stilu i načinu manipuliranja i obmanjivanja javnosti tvrditi da za sve te „nepodobštine“ tadašnjih kandidata i kasnijih ministara nije znao, no u tu minhuzenovsku izliku nitko normalan mu ne može i ne smije (po)vjerovati! Jer, poodavno je utvrđena standardna procedura predlaganja kandidata i potvrda ministara u predstavničkom tijelu, tako da je potpuno razvidno i sigurno da su njihovi životopisi i sve ono društveno negativno što im se unatrag mjesec i nešto više dana u cilju kompromitacije odjednom pripisuje bilo poznati mandataru za sastav vlade Andreju Plenkoviću znatno prije nego ih je predložio kao kandidate za ministra! Samo to tada njegovu „istančanom“ osjećaju za etiku i pravdu uopće nije smetalo, a s druge strane imalo je veliki potencijal u budućnosti za eventualni pritisak, discipliniranje, ucjene pa i smjenjivanje ako dođu ta i takva vremena te političke i društvene okolnosti i potrebe.

I doista ta i takva vremena te političke i društvene okolnosti artikulirali su se i kumulirali poslije nedavnih izbora za Europski parlament, na kojima je osobna kandidacijska lista Andreja Plenkovića doživjela potop biblijskih razmjera, i u odnosu na EU-izbore iz 2014.g. izgubila 37 posto odnosno više od jedne trećine (1/3) glasova birača! No, nije to bio slučajan i izoliran izborni neuspjeh HDZ-a i njegova predsjednika Andreja Plenkovića, nego neprekinuta nizanka gubljenja glasova i političke potpore birača koja je počela prijevremenim saborskim izborima 2016.g., i nastavila se na redovitim i prijevremenim područnim i mjesnim izborima za predstavnička tijela u Gradu Zagrebu, Ličko-senjskoj županiji i Gradu Iloku. No totalitarna svijest i sustav vrijednosti kao i mentalni atavizam te arivistički moral ne dopuštaju suočavanje u zrcalu s vlastitim nakaznim licem nesposobnog i nemoralnog političara i serijskog izbornog gubitnika, nego odgovornost za izborne katastrofe projicira i traži u drugima tj. u „crnim labudovima“ po sofizmu šibicarskog ranga „Ja sam o svemu autokratski odlučivao, a za sve nepovoljne rezultate mojih odluka drugi su odgovorni i krivi!“. A ti „crni labudovi“ su nitko drugi doli do apokalptičnih rezultata europskih izbora u svibnju mjesecu 2019.g. „moralnopolitički podobni“, ugledni i dragi stranački drugovi i suradnici te neporočni ministri. Pa su im se uz asistenciju ministra unutarnjih poslova dr. sc. (po svemu sudeći mentor za doktorat bio mu je prof. dr. sc. Lavrentij Pavlovič Berija) Davora Božinovića iz arhiva represivnog aparata i tajnih službi počeli vaditi dosjei. A potom također po nalogu Andreja Plenkovića i dr. sc. Davora Božinovića dostavljati odabranim medijima i novinarima „psima totalitarne medijske represije“, a oni ih danima u vidu u nekim prošlim vremenima po zlu dobro znanom staljinističkom konceptu huškačke i linčerske kampanje i zastrašivanja iz dana u dan plasirali čitateljima tobože kao rezultat „istraživačkog novinarstva“. Može se misliti kojeg i kakvog istraživačkog novinarstva, kada se po nalogu predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova iz arhiva poznatih „službi“ dobiju u redakciju dosjei selektivno „naciljanih“ ideološko-politički i sociokulturno nepodobnih ministara, koji dosjei inače po voluntarističkom a ne pravnom i demokratskom načelu bez znanja i odobrenja predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova nikome nisu dostupni! Kao da su čitatelji po QI većinom debili pa ne mogu shvatiti o kome i čemu se tu i za koga radi, a za koje ih i kakve intelektualne bogalje neki urednici očito drže podmećući im spin o navodnom istraživačkom novinarstvu a ne o planu i akciji predsjednika Vlade RH, ministra unutarnjih poslova i odgovarajućih „službi“.

KAKO SU NA JAVNI LINČ I SMJENJIVANJE REAGIRALI MINISTRI?

A ministri, kako su pak na to sve danima javno prozivani, etiketirani, ozloglašavani, sramoćeni kao u neka davna staljinistička a danas oživljena vremena; reagirali ponižavani i zlostavljani ministri i njihove obitelji? Pa uglavnom kao prototipski pripadnici ohlokratske nomenklature, pravi beskičmenjaci, lakaji i služinčad; pokorno, mazohistički i bespogovorno! No, kad već nemaju samopoštovanja, časti, dostojanstva i odgovornosti prema samom sebi; imaju li odgovornosti prema vlastitoj djeci pa da mogu tako servilno i ropski dopustiti da im se djecu trajno tj. za sva vremena društveno optereti, žigoše, ozloglasi i stigmatizira kao potomke ministara koji su bili prevaranti, lažovi, korupcionaši i suspektni kriminalci?

Znaju li ti isti ministri tko je i kako u po zlu i velikoj javnoj šteti dobro poznatoj aferi Agrokor-Borg, s ortacima u planski pripremljenom udruženom kriminalnom pothvatu „zamračio“ više od 300 milijuna kuna? Znaju li ti ministri da su radnici/porezni obveznici iz država članica Europske unije dali novac potreban za gradnju Pelješkog mosta, a taj unosan posao vrijedan 375 milijuna eura nisu dobile tvrtke i izvođači iz država Europske unije u kojima ti isti radnici rade, za kruh svagdanji zarađuju i plaćaju porez, nego tvrtka iz Kine!? Zašto je taj posao dobila tvrtka iz Kine? Je li možda zato što su piloti koje proizvodi ta tvrtka toliko kvalitetni i dugi, pa zabijeni u morsko dno dosežu do dubine Marijanske brazde? Ili možda zbog toga što je konstrukcija njihova mosta melodiozna pa kad puše jugo svira kao znamenite morske orgulje na rivi u Zadru? Ili gledano s hiperrealističkog prosudbenog motrišta, možda ipak zato što je more tamo toliko biološki pogodno za život i reprodukciju morskih mekušaca, da eurounijska koruptivna hobotnica ima svoje pipce i protagoniste i u Republici Hrvatskoj? Što na kraju pokoreni i pokorni ministri znače vašoj djeci i unučadi etiketa, žig, sramota i sudbina nasljednika odioznih korupcionaša i prevaranata; a nečijoj djeci pa i unučadi slast i mast ujma te „miraza“ i od Pelješkog mosta! Što pak znači i znači li nam išta to da je ministar planktonskog izbornog legitimiteta od 475 preferencijskih glasova dr. sc. Davor Božinović, upravo nagrađen i promaknut za potpredsjednika Vlade RH unatoč evidentnim antidemokratskim postupcima i zlouporabama u Ministarstvu unutarnjih poslova?

 

ŠTO NA SVE TO KAŽE PREDSJEDNICA REPUBLIKE?

A što na sve to kaže i kako to komentira Predsjednica Republike? Upravo je bila u posjetu dičnom Vrbniku „nad morem“, gdje je za medije izjavila: „Ne bojim se za stabilnost Vlade“. Dakle, kao što se iz te i takve izjave može vidjeti i shvatiti, njezini savjetnici još je nisu upoznali s rezultatima prijevremenih parlamentarnih izbora koji su održani 11. rujna 2016. godine! Naime, na tim je izborima HDZ odnosno njegove kandidacijske liste u 11 izbornih jedinica ukupno dobile 682.687 glasova birača, a što je samo 17,58 posto biračkoga tijela od 3.882.274 birača. Mogu li, i ako mogu kako to mogu biti stabilni vlada, vlast i društvo u kojem Vlada nema izborni legitimitet razmjeran i primjeren demokratskim standardima, jer je na izborima dobila glasove odnosno političku potporu od tek samo 17,58 posto biračkoga tijela? A članak 1. st. 2 Ustava RH jasno i nedvosmisleno određuje: „U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana„.

A iz „koliko“ to naroda proizlazi vlast post-postizborne koalicijske vlade HDZ-HNS-SDSS? Izborni legitimitet SDSS-a zanemariv je ne samo kvantitativno što je logično i politički opravdano te stoga demokratski apsolutno prihvatljivo kao par exellence demokratska stečevina, ali je i više nego upitan zbog političkog paradoksa i demokratske anomalije da se njegovi (i ostalih nacionalnih manjina) zastupnici biraju u parlament po posebnom biračkom pravu – a u njemu imaju opći politički mandat! Demokratski standardno i obvezujuće, ustavnopravno logično i politički prihvatljivo je samo da mandat općenito u parlamentu bude istovjetan biračkome pravu iz kojeg proizlazi: ako je biračko pravo opće onda je i politički mandat u parlamentu opći kao što je to kod nemanjinskih zastupnika, ali ako je biračko pravo posebno onda i politički mandat u parlamentu mora biti istovjetan tj. – poseban a ne opći kao što ga sada imaju zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru!

Izborni pak legitimitet odnosno današnja politička potpora HNS-u u biračkome tijelu doslovno je groteskna jer iznosi negdje oko 2 posto biračkoga tijela! Što znači da izborni legitimitet i aktualni politički legitimitet koalicijske Vlade HDZ-HNS-SDSS uglavnom čine glasovi i politička potpora 682.687 birača koliko ih je na izborima ukupno glasovalo za HDZ-ove kandidacijske liste, a iz radnopragmatičnih potreba zanemarit će se činjenica da je iz poznatih razloga u međuvremenu i ta brojka HDZ-ovih birača značajno smanjena. A to je samo 17,58 posto odnosno manje od jedne četvrtine (1/4) biračkoga tijela ili tek svaki šesti hrvatski državljanin s biračkim pravom! O kojoj i kakvoj se to stabilnosti Vlade, vlasti i društva uopće može govoriti, kad više od 1.902.997 birača (jer bi tu trebalo dodati i birače kojih su glasovi „propali“ jer su glasovali za liste koje nisu prešle izborni prag!) a što je pak više od polovice biračkoga tijela (!) uopće nije predstavljeno odnosno nemaju svog političkog predstavnika u toj i takvoj Vladi ili u najvišem državnom predstavničkom tijelu tj. Hrvatskome saboru? No, Andrej Plenković nema demokratski legitimitet ni u političkoj stranci HDZ kojoj je predsjednik što su i pokazali tzv. „izbori“ za predsjednika HDZ-a održani 17. srpnja 2016.g. i to iz najmanje dva razloga: 1. nije izabran nego je oktroiran, rukopoložen i nametnut članstvu HDZ-a jer nije imao protukandidata pa to stoga i nisu bili izbori jer se nije moglo birati između dva ili i više kandidata, nego je bilo tek puko glasovanje i potvrda odnosno svojevrsna aklamacija tog jednog i jedinog kandidata; i 2. od tadašnjih 208.277 članova HDZ-a za tog jedinog kandidata Andreja Plenkovića glasovalo je samo 97.823 ili 46,96 posto što znači ispod 50 posto ukupne brojke članova, a to ujedno znači i da on ne samo da nema demokratski izborni legitimitet, nego da nema čak ni taj puki totalitarni „jednokandidatski“ svojevrsni aklamacijski legitimitet! Na isti je način za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije „izabran“ a stvarno nametnut Plenkovićev kadrovski gojenac Marijan Kustić. Naime, na tzv. „izborima“ jer nije imao protukandidata koji su održani 9. rujna 2018.g. od ukupno 8.498 članova te županijske organizacije samo 2.792 ili tek 32,80 posto svoj je glas dalo tom jedinom kandidatu na farsi od izbora Marijanu Kustiću. Odmah poslije izbora dao je sljedeću izjavu: „Počinje naša nova era, označit će je i povratak HDZ-a u velikom stilu na idućim lokalnim izborima“. I kako se to „HDZ u velikom stilu vratio na idućim lokalnim izborima“, valjano pokazuju i dokazuju rezultati prijevremenih izbora za Skupštinu ličko-senjske županije koji su održani 9. ožujka 2019. ; a koje je izazvao Andrej Plenković odnosno HDZ neusvajanjem prijedloga županijskog proračuna! Unatoč tome što je u izbornoj kampanji osobno sudjelovao Andrej Plenković i time zlorabio mjesto predsjednika Vlade RH i niz ministara koji su danima hodočastili širom Like i obećavali građanima „med i mlijeko“, koalicijska kandidacijska lista HDZ-a i partnera kojoj je nositelj bio Marijan Kustić dobila je 7.631 ili 35,42 posto glasova od ukupne brojke birača koji su glasovali i osvojila 13 vijećničkih mjesta. Što znači da je u odnosu na izbore koji su održani 2017.g. HDZ dobio 6.414 ili 45,66 posto glasova birača manje i također pet vijećničkih mjesta manje! I to je ta „Nova era i povratak HDZ-a u velikom stilu“ kako ga je svojedobno nakon što je rukopoložen na mjesto predsjednika ŽO HDZ-a Ličko senjske županije, najavio izborni gubitnik Marijan Kustić.

I upravo zbog toga što nema zborni legitimitet razmjeran i primjeren demokratskim standardima i političku potporu birača odnosno građana razmjernu i primjerenu istim tim demokratskim standardima, Vlada RH i njezin predsjednik provode vlast autoritarnim nedemokratskim metodama i sredstvima marginalizirajući demokratske institucije predstavničkog parlamentarnog sustava, zlorabeći pravosudni sustav te represivni aparat i tajne službe, i kršeći pri tome Ustav RH, zakone, načela pravne države, demokratske standarde i postulate, tržišno gospodarstvo, pluralizam i slobodu medija te ljudska i građanska prava i slobode, a ponekad primjenjujući i otvoreno nasilje kao konkreto upravo na Korčuli gdje je uhapšen mirni prosvjednik protiv „ćaće“ nepotizma, klijentelizma i korupcije – Andreja Plenkovića!

Stabilnost svake vlade, vlasti i društva izvorno se stvaraju na slobodnim i ravnopravnim izborima i medijskim uvjetima za dotadašnju vlast i opoziciju, i proizlazi iz izbornoga legitimiteta koji je razmjeran i primjeren demokratskim standardima. A ako njega tj. tog i takvog izbornog legitimiteta nema, ne može se i ne smije ga se postizborno stvarati „kupovanjem“ zastupnika, žetončića i preletača rušeći pri tome čak i sâm temelj demokratskog političkog poretka odnosno njegovu najvišu ustavnu vrjednotu – višestranački demokratski sustav! I stvarajući na taj način fantomske, nelegitimne, protuustavne i protudemokratske koalicije; ideološki i politički nelogične, inherentno proturječne te apsolutno protivne dominantnoj političkoj volji birača izraženoj glasovanjem na izborima. Zbog svega navedenog jedino ustavnopravno logičan i demokratski primjeren te politički obvezujući postupak nelegitimne koalicijske Vlade HDZ-HNS-SDSS i isto tako nelegitimnog njezina predsjednika Andreja Plenkovića jest da podnesu – ostavku, i da Predsjednica Republike raspiše prijevremene parlamentarne izbore obzirom na činjenicu da je ostalo više od godinu dana do ustavnog roka za redovite izbore!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *