Plenković: Vodimo računa o 86 tisuća žena koje dominantno rade u trgovinama

202

Određivanje sajmenih dana nije rupa u zakonu, jer Zakon o trgovini predviđa tu mogućnost, rekao je na sjednici vlade premijer Andrej Plenković, koji očekuje da će se građani s vremenom priviknuti na novu regulaciju rada trgovina nedjeljom.

Podsjetio je da je Vlada uoči izbora 2020. obećala da će regulirati rad nedjeljom te da je to i učinila nakon “niza temeljitih i vrlo inkluzivnih konzultacija sa svih partnerima, od poslodavaca, sindikata i javne rasprave”.

“Cilj je naći primjerenu ravnotežu poslovnog i obiteljskog života, vodeći računa o 86 tisuća žena koje dominantno rade u trgovinama”. Model je pronađen i uzeo je u obzir činjenicu da je Hrvatska u gospodarskom smislu i turistička zemlja s osobito intenzivnim ljetnim mjesecima, pa je predviđeno 16 radnih nedjelja, a što se tiče sajmenih dana, premijer ističe da to “nije rupa u zakonu niti zaobilaženje propisa”.

“Upravo obrnuto: Zakon o trgovini predviđa tu mogućnost poštujući tradiciju i okolnosti što sajmeni dani znače, osobito primjerice prigodom obilježavanja blagdana Velike Gospe gdje je u brojnim marijanskim svetištima bilo itekako mnogo vjernika i hodočasnika i nema dilema da su ti dani sami po sebi sajmeni”, rekao je Plenković. Za proglašenje sajmenih dana odlučili su se neki gradovi i općine, želeći tako omogućiti trgovcima i rad nedjeljom.

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *