Počeli „Britanski dani u Dubrovniku“

391

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković s veleposlanikom Velike Britanije u RH Andrewom Dalgleishom jučer je otvorio manifestaciju „Britanske dane u Dubrovniku“, koja se održava od 10. do 12. listopada na Pilama.

Londonski „double-decker“ bit će na Pilama tijekom trajanja manifestacije, a u njemu će se služiti tradicionalni britanski čaj i keksi. Bogatim programom i ove godine obilježit će se veza Velike Britanije i Dubrovnika koja se proteže kroz razne periode povijesti do danas, simbolizirajući blisku povezanost ljudi, znanja, kulture, biznisa, te umjetnosti Hrvatske i Velike Britanije. Prilikom otvorenja gradonačelnik Franković istaknuo je kako su već desetak godina gosti s britanskog tržišta najzastupljeniji gosti u Gradu. „Povezani smo s Londonom direktnim letovima što nam omogućuje veći broj posjetitelja. Radi se o gostima koji cijene i vole Dubrovnik te koji na jednak način posjećuju našu povijesnu baštinu kao što posjećuju naše plaže” istaknuo je.

Ambasador Dalgleish rekao je kako svi gosti koji posjete Dubrovnik uvijek naiđu na toplu dobrodošlicu . „Ovo je jedan od načina kako smo se mi htjeli odužiti Dubrovčanima. Imaju priliku kroz tri dana bolje upoznati našu kulturu kroz razne radionice, ali i uživati u našim poznatim tradicijama ispijanja čaja i kvalitetnog `gin tonica´´“, rekao je ambasador Dalgleish.

Osim tradicionalnog čaja u“ double-deckeru“,  u sklopu programa djeca će se moći zabaviti u Escape Room-u, te igrajući nogomet. U kinu Visia prikazat će se najbolje od recentne britanske kazališne i filmske produkcije, uključujući i Hamleta s Benedictom Cumberbatchom, a bit će otvorena i izložba fotografija britanskih umjetnika koji su sudjelovali na ovogodišnjem Organu vida.
Zajedno s volonterskim centrom Bonsai, britanski stručnjaci podijelit će iskustva o volontiranju u zdravstvu. Povjesničarka Judith Everand provest će zainteresirane otokom Lokrumom gdje je, prema legendi, Richard Lavljeg Srca spašen nakon brodoloma. Kvartet saksofona Britanske vojske te Beatles Revival Band zaduženi su za britansku glazbenu podlogu, a u Dubrovnik Beer Company pubu moći će se testirati znanje ili naučiti nešto novo o Britaniji.

Za kraj programa, u petak, održat će se zajedničko praćenje nogometne utakmice Hrvatska-Engleska. Britanske dane u Dubrovniku organiziraju Britansko veleposlanstvo u RH i Grad Dubrovnik, a svi događaji su besplatni i otvoreni za javnost.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *