Pogledajte koliko su građani profitirali od nove Vladine odredbe

261

Čak 386.563 zaposlenika profitirala su od Vladine odredbe prema kojoj se neoporezivi dio za nagrade radnicima – božićnice, regres i ostale naknade – povećava s 2.500 kuna na 7.500 kuna, piše Večernji list.

Koristeći se mogućnošću da neoporezivi dio od 1. prosinca iznosi tri puta više od dosadašnjega, 50 posto više od medijalne plaće te za četvrtinu više od prosječne plaće u državi, ukupno je 31.435 poduzetnika isplatilo svojim radnicima 964 milijuna kuna. Pokazuju to podaci Ministarstva financija zaključno s četvrtkom. Ostaje još obraditi dane do Nove godine te se može pretpostaviti da bi se broj primatelja mogao popeti na okruglih 400 tisuća, a isplata na milijardu kuna.

Svaki četvrti zaposlenik u Hrvatskoj uključen je u mjeru, a kad se izuzmu državni i javni službenici, koji su dobili “originalnu” božićnicu, ali ne i dodatnu koja ostaje prerogativ poslodavaca koji to mogu priuštiti, praktički svaki treći zaposlenik u realnom sektoru profitirao je od Vladine odluke.

Detaljne podatke i kontinuirano praćenje provođenja mjere omogućio je propis da se dodatnih 5000 kuna knjiži na posebnom računu. Na tom kontu, naime, nema isplaćenih božićnica i regresa državnim i javnim službenicima te isplata poslodavaca prije stupanja na snagu najnovije mjere.

Poseban konto je i “osigurač” protiv moguće zloporabe, na što su upozorili i sami poslodavci.

 

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *