POHVALNO: Dvojica dubrovačkih mladića samoinicijativno zamijenila rasparanu zastavu na Orsuli novom

373

U listopadu 1944. partizani su ušli u Dubrovnik i kako je poznato, ubili jedanaest mladića na Orsuli, od kojih nijedan nije bio stariji od dvadeset i dvije godine. Partizani 10.hercegovačke brigade doveli su mladiće kamionom iz zatvora, izvodili ih po dvojicu iz obližnje barake, klali i bacali niz Orsulu. Udruga Hrvatski domobran na tom je mjestu podigla spomen ploču, postavila hrvatski barjak, a zahvaljujući njima svake godine na Orsuli se održi i komemoracija.

Dvojica dubrovačkih mladića Danijel Đurić i Niko Đanović,  primijetili su kako se zastava rasparala, pa su je sami promijenili. “Podigli smo novu i upalili svijeću kod spomen ploče, znam da deru vjetrovi, ali je barjak bio spušten i raspadnut. Ipak je to mjesto mučki ubijenih ljudi.”, rekao nam je Danijel Đurić.

Kontaktirali smo i predsjednika Udruge Hrvatski domobran, Željka Kulišića: “Hvala momcima! Mi mijenjamo zastavu tri do četiri puta godišnje zbog velike izloženosti vjetru. Interesantno je, otkad smo prošle godine postavili video nadzor nije se dogodio vandalizam, tj. lomljenje spomen ploče.”

Podsjetimo, spomen ploča podignuta u čast ubijenim konavoskim mladićima više je puta oskvrnuta i uništena, pa su iz udruge postavljali novu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *