PONEDJELJAK Susret pripadnika Linđove generacije iz 1973.

346

U ponedjeljak, 11.09.2023. godine u 20 sati u Lazaretima u linđovoj 6. lađi će se održati susret pripadnika naše generacije iz 1973. godine kada su na tad prestižnom folklornom natjecanju u Dijonu osvojili i prvo mjesto i zlatnu kolajnu za ples i također prvo mjesto i zlatnu ploču za vokalno-instrumentalnu izvedbu.

U povodu obilježavanja 50. obljetnice od jedinstvenog uspjeha u središtvu francuske pokrajine Bourgogne, valja se s dužnim uvažavanjem prisjetiti rujna 1973. godine, kada su ondašnje plesačice, plesači i glazbenici Linđa u Dijonu, na tadašnjem najpoznatijem i najprestižnijem Međunarodnom festivalu folklora u svijetu osvojili – Zlatnu kolajnu za izvođenje tradicijskih plesova te Zlatnu ploču za interpretaciju narodne glazbe.

U dosadašnjem djelovanju Ansambla dijonska „dvostruka“ kruna svakako predstavlja najviše i najdragocjenije natjecateljsko priznanje koje je dubrovačka mladost – plešući, pjevajući i svirajući u Linđu zavrijedila tijekom proteklih skoro šest desetljeća uspješnog prezentiranja folklorne umjetnosti u Hrvatskoj i u mnogim zemljama diljem svijeta. Dijonski mediji su, nakon dvostruke pobjede, među ostalim naglasili kako je Linđo „Ansambl koji je gotovo dosegnuo savršenstvo, a pritom je ostao nepatvoren“.

Značaj priznanja s dijonskog Festivala među brojnim folklorašima sa svih kontinenata najprimjerenije je usporediti sa – sportsko nogometnim rječnikom kazano – Ligom prvaka. Drugim riječima; oni ansambli koji u Dijonu osvoje Zlatnu kolajnu, a istodobno i Zlatnu ploču tim priznanjima nedvojbeno potvrđuju visoki kvalitet svojih izvedaba, te unapređuju vlastiti ugled kako u gradovima i zemljama iz kojih dolaze tako i na gostovanjima širom planeta.

Vraćajući se 50 godina unatrag valja također kazati kako je tadašnji dijonski Festival održan od 5. do 10. rujna u sklopu brojnih manifestacija nazvanih „Svečanosti vina“. S obzirom da je Borgogne najvinorodnija francuska regija brojna su festivalska događanja povezana s tamošnjim vinogradarima i vinovoj lozi, vinarima, rujanskoj berbi grožđa i vinu. Međunarodni festival folklora središnja je manifestacija„Svečanosti vina“, a u Dijonu je u rujnu 1973. godine nastupilo tridesetak ansambala iz 14 zemalja svijeta.

U Francusku 1973. godine je putovalo 50 ondašnjih plesačica, plesača i glazbenika Linđa. Programe koje je Linđo izveo u Dijonu i u mnogim drugim gradovima i mjestima u Bourgogni osmislio je i pripremio g. Sulejman Sule Muratović, osnivač te dugogodišnji direktor i umjetnički rukovodilac dubrovačkog folklornog Ansambla. Linđov narodni i tamburaški orkestar je nastupio pod vodstvom prof. Antuna Simatovića.

 

 

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *