Posebna veza branitelja i dubrovačke Torcide

990

Veza između branitelja i Torcide Mokošica je posebna veza. Svi se sjećamo oslikavanje murala, gardijskih brigada koje su branile Grad na ulazu u naselje, koji su navijači zajedno s braniteljima “obranili” od pokušaja uklanjanja bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića. 

U praškoj pivnici četvorica splitskih studenata Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević odlučili su osnovati nogometni klub u Splitu. Na današnji dan, 13.veljače 1911. registriran je nogometni klub Hajduk. Tim povodom, branitelj i navijač Dinama Braco Elezović, čestitao je Hajduku i Torcidi, a ponajviše ogranku u našem malom naselju. 

Svim navijačima Hajduka, posebno Torcidi Mokošica, želim sretan 108. rođendan njihovog kluba. Torcida Mokošica je najjači ogranak Torcide izvan Splita, a osim navijačke strasti ti su momci veliki domoljubi koji će uskočiti gdje god i kad god nešto treba, pa su, primjerice, prije par godina gasili požar na Pelješcu, za Dan branitelja Dubrovnika su s ekipom iz Grada nekoliko puta priredili bakljadu u čast branitelja, a tu su i na svaku drugu bitniju obljetnicu Domovinskog rata kada organizirano iscrtavanjem grafita i paljenjem svijeća odaju počast herojima s bojišta od Prevlake do Vukovara. Njima zahvaljujemo i naš poznati mural na ulazu u Mokošicu.

Ne smijemo zaboraviti ni mural Torcide Lapad, kad je Vlaho Bupić, grafiter bez premca, odao hommage poginulom dragovoljcu i fotoreporteru Pavu Urbanu na zidu lapadskog stadiona. To vam je odnos branitelja i dubrovačke Torcide.

Jedni su obranili grad i zemlju, drugi cijene Domovinski rat i čuvaju uspomenu na ono na čemu je nastala Hrvatska.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *