MATO FRANKOVIĆ O GUP-U S izmjenama krećemo u travnju

427

Danas je gradonačelnik Franković održao konferenciju za novinare na temu o GUP-u Grada Dubrovnika te između ostalog kazao:

– Od prvog dana kada sam krenuo u kampanju govorim kako GUP nije dobar i treba ga mijenjati, ali za sve postoji procedura. Izmjene i dopune GUP-a do danas nisu pokrenute zbog buffer zone. Nakon što je UNESCO usvojio novu buffer zonu, Ministarstvo kulture pristupilo je izradi konzervatorske podloge koja bi trebala bit gotova do travnja.  Tek tada Grad može pokrenut izmjene i dopune GUP-a. Negdje u travnju iduće godine mogli bismo dobiti izmijenjeni GUP., a izmijenjeni GUP trebao bi stupiti na snagu 2020.

-Ova gradska uprava nije odgovorna niti je sudjelovala u njegovom donošenju koji je na snazi, niti je glasala za njega. Glasali su pojedinci koji su se odjednom sjetili mijenjati GUP, a samo troje vjećnika je bilo protiv, a svo troje iz Srđ je Grad. Svjesni smo kako ovaj GUP ne odgovara mjeri, ali to je stanje koje smo zatekli i koji kao gradska uprava moramo poštovati, rekao je Franković.

Franković je naglasio i kako u Dubrovniku ne postoji građevinski inspektor, pa zbog bolovanja inspektorice, dolazi iz Ploča.  Franković je rekao i kako je s ministrom razgovarao o tom problemu te mu je obećano da će s reformom inspektorata Dubrovnik dobiti više građevinskih inspektora. Prije izmjena i dopuna GUP-a Grad će ukinuti odluku o nedostajućim parkirnim mjestima za sve objekte, osim za one koji nemaju kolni pristup. Tom odlukom svi će morati izgraditi po dva parkirna mjesta za jednu stambenu jedinicu. 

Gradonačelnik se osvrnuo i na rad bivšeg gradonačelnika Vlahušića: Bio sam šokiran kada sam pročitao kako je rekao da je direktno utjecao na izdavanje građevinskih dozvola. Pa to je miješanje u neovisnost tijela koje je zakonski postavljeno kao neovisno. Kakve veze imam ja s izdavanjem građevinske dozvole?

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *