Povodom godišnjice osnutka ZNG Dubrovnik: ” Zlonamjerni političari su nas zanemarili i zaboravili “

930

S obzirom da mi na jugu Hrvatske, nemamo hrvatskih, domoljubnih medija koji hoće i žele objaviti ovo priopćenje vezano uz Domovinski rat, a povodom godišnjice Zbora narodne garde Dubrovnik, te svakako i popis poginulih i umrlih pripadnika ZNG-a, obraćamo se Vama u nadi da ćete isti objaviti, napisao je Mladen Jurković, predsjednik Udruge Zbora narodne garde Dubrovnik nacionalnim medijima.

Jurković nam je u razgovoru naveo i kako već punih pet godina gradske i županijske vlasti ignoriraju godišnjicu  osnivanja Zbora narodne garde Dubrovnik i ne žele financirati proslavu ove slavne postrojbe.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Prije 27 godina utemeljena je ratna postrojba Zbora narodne garde Dubrovnik. Postrojba koja je tijekom 1991. godine prvenstveno nadljudskim naporima branila i obranila Dubrovnik i dubrovački kraj. Njen utemeljitelj pok. Miljenko Bratoš (bivši SSNO sa suradnicima) formirao ga je u bivšem odmaralištu Rašica.

Zbor narodne garde Dubrovnik bio je formiran u okviru samostalne 11. bojne ZNG-a, koji je bio sastavljen od tri (3) satnije: Dvije satnije su bile formirane u odmaralištu Rašica, radi obrane bivše općine Dubrovnik, a jedna satnije je formirana u Metkoviću poradi obrane doline Neretve.samostalna bojna ZNG Dubrovnik operativno je djelovala u sklopu 116. brigade ZNG Dubrovnik-do njenog gašenja, zapravo do preuzimanja te brigade i njenog formiranja u dolini Neretve (Metković-Opuzen-Ploče). Tijekom studenog 1991. godine, u blokadi Dubrovnika, naziv 11. samostalne bojne ZNG Dubrovnik se mijenja u 75. samostalnu bojnu ZNG-a Dubrovnik.Tada kroz 75. samostalnu bojnu operativno djeluju sve postrojbe u Dubrovniku, i to do 16. siječnja 1992. godine kad se osniva 163. brigada HV Dubrovnik, u čijem sklopu se osnivaju postrojbe sa novim nazivima.

Ratni put pripadnika Zbora narodne garde je izrazit u obrani Dubrovnika i na prostoru bivše općine Dubrovnik, te svakako i na drugim dijelovima Republike Hrvatske. 75. samostalna bojna ZNG Dubrovnik bila je profesionalnog karaktera i okupljala je dragovoljce-domoljube iz svih krajeva Hrvatske, te iz Hercegovine i manjih dijelova Bosne. Isto tako, bila je utočište i zaštita prebjezima iz tadašnje tzv. JNA. Kroz tu postrojbu ustrojbeno je prošlo više stotina gardista. Zbor Narodne Garde Dubrovnik bio je temelj iz koga su izrasli mnogi kadrovi tadašnjeg zapovjednog, te kasnije i ustroja OSRH.

Kadrovska osnova popune ZNG Dubrovnik bili su Prvi hrvatski redarstvenici-pripadnici Antiterorističke postrojbe policije MUP-a RH iz Kumrovca, te jednim dijelom iz obučnog centra policije Valbadon. Naravno, veći broj pripadnika ZNG Dubrovnik bili su domaći domoljubi koji su bez razmišljanja i dvojenja, unatoč otvorenim prijetnjama domaćih izdajnika, stali u obranu svoga Grada i Domovine.

Ova postrojba je bila temelj obrane Dubrovnika i dubrovačkog kraja pa je tako povijesna činjenica kako su pripadnici ove postrojbe, zajedno s drugim dubrovačkim braniteljima, tijekom Domovinskog rata pobijedili Titove zločinačke fašiste i domaće izdajnike, koji su izvršili agresiju na Dubrovnik i Republiku Hrvatsku.  Zbog toga je ova postrojba ukazom Predsjednika RH odlikovana odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog za iskazanu hrabrost i junaštvo svojih pripadnika tijekom Domovinskog rata na prostoru Dubrovnika i dubrovačkog kraja.

Unatoč stvaranju Republike Hrvatske i odlučnom obrambenom ratu protiv zločinačkih Titovih fašista-domaćih izdajnika i šumskih razbojnika, vremenskim odmakom od stvaranja samostalne  Republike Hrvatske i obrambenog Domovinskog rata, zlonamjerni političari su zanemarili, ugasili i zaboravili na ZNG Dubrovnik, kao temeljnu postrojbu obrane Dubrovnika. Bez obzira što smo mi, branitelji danas, od strane ostataka Titovih fašista, stavljeni u poziciju“neprijatelja“ ove države, mi ćemo se i dalje boriti protiv izdajnika Lijepe naše jer smo mi hrvatski branitelji stvorili i obranili samostalnu Republiku Hrvatsku.

Ne možemo dopustiti ostacima Titovih fašista da obezvrjeđuju branitelje i Domovinski rat  jer smo mi patili, krvarili i ginuli za hrvatsku državu dok su se Titovi fašisti i šumski razbojnici borili protiv nje. Između ostaloga i pripadnici Zbora narodne garde Dubrovnik dali su veliku žrtvu u stvaranju hrvatske države kao i u obrani dubrovačkog kraja.

Poginuli i umrli gardisti – pripadnici ZNG Dubrovnik:

 1. DARKO ALILOVIĆ
 2. TOMISLAV BENDER
 3. ŽELJKO BANIČEVIĆ
 4. IVICA BUTIGAN
 5. TONIO BOGDAN
 6. MILJENKO BRATOŠ
 7. NIJAZ BATLAK DAIDŽA
 8. JOZO ČULJAK
 9. LUKO ČAMPARA
 10. NENAD ČORIĆ
 11. IVAN GRBIĆ
 12. KRASNODAR GALIĆ
 13. VEDRAN IVOŠEVIĆ
 14. GORAN JOZIĆ
 15. LJUPKO KAJIĆ
 16. IVAN KASIĆ
 17. HAMDIJA KOVAČ
 18. ŽARKO LAUC
 19. ĐURICA LJUBIĆ
 20. IVICA MATIĆ
 21. ROBERT NOSIĆ
 22. NIKŠA PILIĆ
 23. ZORAN PEHAR
 24. ESAD PEKAZ
 25. MIŠO PAPAC
 26. BOŽAN ŠIMOVIĆ
 27. MARKO TEPŠIĆ
 28. ZVONKO VRANAC

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *