Poziv umjetnicima za prijave prijedloga radova na Noć performansa 2021.

518

Pozivaju se umjetnici i umjetnički kolektivi iz Hrvatske na sudjelovanje u Noći performansa koju, u okviru festivala Perforacije, 03.07. u Zagrebu, te tijekom srpnja 2021., u suradnji s lokalnim partnerima iz Rijeke, Zadra, Dubrovnika i Koprivnice u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti, organizira udruga Domino.

Noć performansa je site-specific događaj kojime se poziva umjetnike da predstave performanse, instalacije, eksperimente sa svjetlom/ zvukom/ pokretom, različite prostorne intervencije, participativne umjetničke projekte, itd.

Selektirani će umjetnici kroz trodnevni edukativni program, Laboratorij NP 2021., imati priliku pod mentorskim vodstvom kazališne redateljice Nataše Rajković razvijati, oblikovati i precizirati vlastite predložene projekte te će kroz prezentacije, individualne i grupne konzultacije istražiti i pobliže proučiti specifičnost performansa kao medija, testirati motivaciju ideje te zajednički raditi na razvoju predloženih koncepata i realizaciji performansa.

Nakon godine obilježene pandemijom, tektonskim pomacima, redefiniranjem društvenih odnosa te preispitivanjem pojma i osjećaja sigurnosti u infrastrukturu svakodnevice i rutine, pozivom želi se potaknuti umjetnike ka promišljanju onih tema koje se u ovom trenutku čine zaboravljenim — čak i frivolnim i/ili sebičnim — te time stvoriti nove vizije i nadu za vremena koja su pred nama.

Tematiziranjem pitanja sreće, ushita i euforije, podržat će se oni umjetnički prijedlozi čije izvedbe odražavaju specifičan umjetnički pristup,  potiču inovaciju u umjetničkom izričaju te istražuju nove forme izvedbenog jezika i umjetničkog djelovanja performansa.

Izdanje će predstaviti radove do pet selektiranih umjetnika ili umjetničkih kolektiva koji će tijekom faze razvoja svojih projekata u tri zajednička susreta ostvariti mentorsku suradnju s kazališnom autoricom i redateljicom Natašom Rajković, docenticom pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Na prijavu se posebno potiču umjetnici lokalnih zajednica u kojima će se gostovanja dijela programa Noć performansa i održati. Cilj je potaknuti i podržati lokalne umjetnike u njihovu radu i razvoju, kao i omogućiti stvaranje prostora za nove suradnje, umrežavanja, decentralizaciju te povezivanje različitih umjetničkih zajednica manjih lokalnih sredina.

Lokalne partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar Snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).

Poziv na prilaganje prijedloga umjetničkog projekta otvoren je za sve umjetnike i umjetničke kolektive iz Hrvatske od 17. ožujka do 7. travnja 2021., a prijave se šalju na perforacije@gmail.com s naslovom “Prijava prijedloga umjetničkog projekta – Noć performansa 2021.”

Prijava mora uključivati:

  • kratki opis i koncept projekta,
  • kratki tehnički opis,
  • okvirni produkcijski troškovnik,
  • kratku biografiju i kontakt umjetnika.

Predviđeni budžet po projektu za troškove honorara i tri izvedbe iznosi 3.500,00 kn bruto; dok su putni troškovi i troškovi smještaja, boravka gostovanja i sudjelovanja u razvojnom Lab-u osigurani od strane organizatora.

Selektori ovogodišnje NP su: Zvonimir Dobrović, Nataša Rajković i Petra Begović.

Rezultati Poziva bit će objavljeni 15. travnja 2021. na web-stranici Domina, www.thisisdominoproject.org.

 

 

Noć performansa realizira se u okviru suradnje s partnerima Mreže izvedbenih umjetnost:

Prostor plus – Rijeka, Zadar Snova – Zadar, Art radionica Lazareti – Dubrovnik i udruga Mamuze – Koprivnica.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *