Predstavljena mobilna aplikacija ‘Sv. Vlaho i Dubrovnik’ koja omogućuje virtualni pregled naslijeđa koje grad baštini (FOTO)

296

Mobilnu aplikaciju ‘Sveti Vlaho i Dubrovnik’ danas su u glazbenoj dvorani Kneževa dvora predstavili ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, autorica projekta, te Ervin Šilić, direktor tvrtke Novena iz Zagreba koja je tehnički realizirala aplikaciju.

Aplikacija je projekt Dubrovačkih muzeja koji posjetiteljima povijesne jezgre omogućuje virtualni pregled i obilazak naslijeđa koji je grad baštinio s označenim lokacijama spomenika.

Pavica Vilać kazala je kako su Dubrovački muzeji 2012. godine realizirali izložbu i reprezentativni katalog posvećen Sv. Vlahu i njegovoj baštini što je dovelo do ideje da tu baštinu iskomuniciraju putem novih tehnologija.

– Na jedan brz i zanimljiv način korisnik se može upoznati sa baštinom, prvenstveno mislim na mlađu populaciju. Koncentrirali smo se na staru jezgru, likovne, kulturne i povijesne sadržaje. Nismo sve mogli predočiti putem aplikacije, ali i ovo je veliki broj sadržaja koji pokazaju koju ulogu i značenje ima sv. Vlaho, ali uvijek postoji i mogućnost proširenja i unaprjeđenja aplikacije – rekla je Pavić. 

Putem aplikacije virtualno se mogu obuhvatiti 64 pojedinačna spomenika te još tri kategorije skupno predstavljene baštine, koje se odnose na dubrovački novac i medalje, zastave te pečate i povelje Dubrovačke Republike. Predmeti u aplikaciji dodatno su opisani slikom, tekstom i geo-lokacijom, a aplikacija ucrtava najkraću rutu s obzirom na trenutnu lokaciju korisnika.

Ervin Šilić kazao je malo više o samoj kreaciji aplikacije.

– Ona nije složena, više je bilo složeno dobiti sve stručne sadržaje koje su se potrudili u muzejima da naprave. U mobilnom uređaju nije sve, već je sadržaj distribuiran na serverima upravo iz razloga da se može širiti dalje. Aplikacija će podjednako funkcionirati na platformama Androida i iOS-a. U samom sučelju je ključni dio sa tri elementarne stvari. Jedna je o samom sv. Vlahu, može se  otvoriti karta na kojoj će se prikazati svi sadržaji. Lista daje pregledan popis svih spomenika koji su obuhvaćeni određenom lokacijom, a na karti su označene sve lokacije – objasnio je Šilić.

Ovom mobilnom aplikacijom ‘Sveti Vlaho i Dubrovnik’, htjelo se kroz korištenje novih digitalnih tehnologija prezentirati materijalno i nematerijalno naslijeđe koje Dubrovnik baštini zahvaljujući štovanju svog Parca, te na blizak način doprijeti do korisnika i podići svijest o bogatoj dubrovačkoj kulturi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *