Priča o Gružu, prvom većem naselju izvan dubrovačkih mira

2187

Gruž ili latinski Gravosa, stambeno je i poslovno naselje u Dubrovniku, koje se nalazi 2 kilometra zapadno na južnim padinama brda Srđ, iznad gruškog zaljeva. Obuhvaća predio grada od Kantafiga na zapadu do prevlake za poluotok Lapad i Ilijine glavice na istoku, Jadranske turističke ceste na sjeveru, do obale zaljeva gruške luke na jugu.

Gruž je bio prvo veće naselje izvan dubrovačkih zidina. Tu su plemići gradili svoje ljetnikovce i vile, već u 13.stoljeću. Gruška luka, pak, vuče svoju priču još iz 10.stoljeća, a u 16.u njezinoj uvali izgrađeno je i brodogradilište.

Pomorskom svijetu je poznato kako je upravo Dubrovnik među prvim lukama koje su započele sa turizmom brodova na kružnim putovanjima i to čini već punih 165 godina. Ovaj vid turizma razvio se zbog geografskog položaja i praktične primjene parnog stroja u 19.stoljeću.

Izgradnja vojarne ili kasarne, kako je i danas Dubrovčani zovu, završena je 1897. Vježbalište za vojnike bilo je gruško polje, kao vojni poligon. Negdje oko 1880.gradi se i prvi hotel „Petka“, koji je srušen 1943. tijekom bombardiranja saveznika. Prva „Petka“ nadograđena je na malom pansionu obitelji Puljizević i nalazila se na samom putu ispred zgrade Lučke kapetanije.

Početak 20.stoljeća bitan je za razvoj ovog dijela Dubrovnika: 1901.dobija električnu energiju, a stiže i željeznička pruga, koja je također utjecala na razvoj pomorskih putova. Već slijedeće godine, 1902. gradi se hotel „Austrija“, preko puta željezničke stanice koji je radio svega nekoliko godina.

Dvadesetak godina kasnije, točnije 1929. radi se i riva od Solske baze do današnje carine. Sredina 20.stoljeća bila je vrlo važna za razvoj Gruža. Gradi se novi hotel Petka, od 1955.-1961. Postojala su i dva hotela „Klotilde“, čiji je vlasnik bio Janko Grabušić. Oba hotela, nazvana po Jankovoj ženi još uvijek se nalaze u Gružu, jedan je 1947.nacionaliziran i proglašen hotelom „Gruž“, a dvadesetak metara dalje, nalazi se drugi, u zapuštenom stanju.

Gradnja gruškog bazena dovršena je 1961. Svečanost otvorenja održana je 4.srpnja, a tom prigodom održan je međunarodni turnir na kojemu je pobjeda pripala Jugu.

Dubrovčanin Marino Biscia izgradio je samostan i crkvu svetog Križa 1427. Završne radove dovršio je Francesco Albanensi 1594. Biskup dr Josip Marcelić svečano je blagoslovio nova zvona samostana, a najveću zaslugu za obnova zvona imao je tadašnji gruški župnik don Niko Zlovečera, uz pomoć stanovnika ovog dijela grada. Današnja crkva iz temelja je obnovljena 1954.jer je izvorna crkva srušena za vrijeme 2.svjetskog rata. Naime, 1943.crkvu su bombardirali i srušili Englezi i tom prilikom usmrtili stotine vjernika. Ne smijemo propustiti ni treći posjet pape Ivana Pavla II Hrvatskoj,  2006.godine koji je upravo pred tom crkvom slavio Misu na kojoj je nazočilo oko 50 000 vjernika. Tom je prigodom papa proglasio blaženom Mariju Propetog Petković, utemeljiteljicu Družbe sestara „Kćeri Milosrđa“.

Razvojem grada, razvijao se i Gruž. U ovome dijelu Dubrovnika smješten je niz poslovnih subjekata, a prije Domovinskog rata u Gružu su bile i sve dubrovačke tvornice. Sjetimo se tako „Dubravke“, tvornice boja i lakova, „TUP-a“, tvornice ugljenografitnih proizvoda, te „Radeljevića“, tvornice za proizvodnju ulja.

Gruž je dao svoj obol i tijekom Domovinskog rata, u svibnju 1991.osnovan je prvi dragovoljački odred grada Dubrovnika čiji je zapovjednik bio Krešo Klarić. U studenom 1991.gorila je luka Gruž, a u ratnim mjesecima brojni su stambeni i poslovni objekti pogođeni ili su izgorjeli. Brodice i brodovi u Gružu stradali su u požaru ili su bili potopljeni.

Izvori: Dubrovačka biskupija

Luka Dubrovnik

Grupa Dubrovnik nekad

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *