Priča o Magdi i Gogi Knego, jedna od najtužnijih koje ćete ikad pročitati

926

Možda ste čuli za  Magdu i Gogu Knego. Njihova životna priča jedna je od najtužnijih koje ćete ikad pročitati.
Magda je u svojim ranim tridesetim, a ima probleme kakvih nema ni u tuđa dva života.

Provela sam jedno popodne s ovom malom obitelji, u njihovom podstanarskom stanu, na vrhu Mokošice. Kad se osvrnete po dnevnom boravku, primijetit ćete puno uspomena, na neke sretnije, prošle dane.

Magda i Pero upoznali su se na njezinoj Korčuli, svoju ljubav okrunili su brakom. Magdina trudnoća nije završila najbolje, dobila je preeklampsiju. Preeklampsija je poremećaj u trudnoći, koji se javlja u 3 do 8 posto trudnica i nije poznat točan uzrok. U nekim slučajevima može dovesti i do smrti djeteta.

Uslijedio je hitan carski rez u tridesetom tjednu i mala princeza Knego stigla je na svijet.
Goge je rođena kao živa i zdrava djevojčica,samostalno je disala, ali je nakon dvadeset dana počelo gušenje i uslijedile su tri reanimacije. Stavljena je na respirator, pa je prebačena na naš zahtjev na Rebro. Postala je potpuno hipotona.”, kaže mi Magda, koja je po zanimanju medicinska sestra.

Malenoj Gordani dijagnosticirana je cerebralna tetrapareza, što je bio šok za mladi bračni par. Uslijedio je život u ambulantama, čekaonicama, na fizioterapijama. S Gogom se puno radilo, dva puta dnevno po sat vremena, pa četiri puta dnevno Vojta vježbe po 15 minuta uz radnu terapiju, vježbe hvatanja.

“Tek sada je Goge otvorila šakice, puno je trebalo vježbati za to. Sad, sa 4 godine i 4 mjeseca, puže vojnički i odupire se na ruke. Stopala su joj malena i još uvijek mekana, nosi ortopedske cipelice, broj 23, njezini vršnjaci i par brojeva više. Ne hoda i ne može samostalno sjedati dugo.”

Potom se Magda razboljela, od stresa je oslabio imunitet, sve moguće bakterije su napale njezin organizam, a potom je “zaradila” i kolitis. Izgubila je jako puno na kilaži, ali Pero je bio taj koji je odrađivao sve što se mora s njihovom curicom i pomagao svojoj ženi.

“Moj oporavak je bio jako težak, svaka bakterija koja je postojala u bolnici, bila je “moja”. Goge na intezivnoj, a ja u Petrovoj. Morala sam na operacije. Jedva sam to proživjela, uz Perovu pomoć. Potom su uslijedila Gogina povraćanja puna 4 mjeseca, hranjenja na sondu, pa je izgubila refleks sisanja..Učila sam je ponovo sisati, na mom kažiprstu, pa na dudu..Četiri mjeseca smo bili u bolnici. Pero je htio pri izlasku da je odvedemo u Mariju Bistricu, zavjetovala sam se bila Gospi.”

“Nitko od liječnika neće i ne može reći kako će Goge sutra hodati ili se dizati sama,ali uz svu moguću terapiju, postoji mogućnost kako bi ipak jednog dana prohodala. Pa da hoda i držeći se za moju jednu ruku, bit će to veliki uspjeh i bit ću jako sretna.”, nada se ova mlada mama.

Goge je bila jako vezana za tatu, on je s njom spavao, presvlačio je, obožavao svoju djevojčicu i ona njega.

Prije pet mjeseci, doživjela je pravi šok, gledala kako joj tatu iznose iz stana, klinički mrtvog. Pero Knego je preminuo u bolnici, sa svojih 40 godina, nakon puknuća moždane aneurizme.
“Provela sam s mojim Perom deset godina, a kao da sam cijeli život”, kaže Magda, sa suzama u očima na svaki spomen njegovog imena.
“Goge je bila tatino dijete. Koga god vidi ćelave glave zove tatu, stalno ide prema vratima i čeka ga. Ako netko pokuca na vrata, viče “tata” ili “Pero” i sreća je do neba. Kad vidi da nije on, onda je ne možeš utješiti. Često mazi i ljubi njegovu sliku.”

Ostale su same, bez muža i tate, čovjeka koji im je činio sav njihov svijet. Ostala je jedna velika praznina u njihovim dušama. Magda, sa svojih jedva pedeset kilograma i sama bolesna, brine se o svojoj djevojčici kako najbolje može i zna, ali njihov je život vrlo težak. Svakodnevnica je gotovo nemoguća. Magda jedva podiže svoju kćer, a pita se kako će biti kada Goge još malo oteža.

Ipak, kažu kada kiša dugo pada, sunce još jače zasja. Iva Funtek je pokrenula akciju za Magdu i Gogu, za financijsku pomoć, jer su u Poliklinici Glavić rekli kako mogu pomoći u djetetovoj rehabilitaciji. Znamo kako je terapija vrlo skupa, a njih dvije žive od osobne invalidnine, dječjeg doplatka i porodiljnog produženog dopusta zbog djeteta s invaliditetom. Kad Magda plati stanarinu i režije, ostane joj jedva za život, a kamoli za bilo što drugo. Nakon otvorene akcije, dr Joško Glavić, čim je saznao za detalje ove priče, odlučio je pomoći i poklonio Gordani Knego kompletnu rehabilitaciju u poliklinici.

“Zasad terapija lokomatom još nije moguća, jer je Goge još mala, ali uz razne druge radne i fizioterapije, u Poliklinici Glavić će se potruditi maksimalno da ona ojača. Ti senzori, balansi, ta robotika, zna uraditi čuda. Nadam se najboljem.”, priča nam tridesetdvogodišnja Magda.

“Naš je put nekako od početka mukotrpan. Ni meni nisu davali nikakve šanse, da ću ostati živa, a tako i njoj. Evo danas, puno razumije, počela je i sklapati dvije riječi. Mislim da će progovoriti, samo joj treba vremena.”

Magdi je najgore kad se spusti noć i kada ostane sa svojim mislima. Sjeća se svega onoga što je bilo i onoga što bi bilo danas, da je ljubav njezinog života ostala živa. Sada, sama, u ipak tuđem gradu, bitke vodi manje-više sama.
“Imam prijateljicu koja svako jutro dolazi po mene i malu i vodi nas u Polikliniku Glavić i vraća nas nazad. Pomogne mi i sestra, donese spenzu, ima divnih ljudi. Cijela moja Korčula je uz nas, hvala svim ljudima na svemu..ali ljudi imaju svoje živote, ne mogu biti sa mnom cijelo vrijeme.”

Magdin sedamdesetogodišnji otac živi na Korčuli, a majka joj je umrla prije nekoliko godina i to- na njezinim rukama.

Ova divna mlada žena ima lijepe riječi za ljude koji su im iznajmili stan, ali se stan nalazi u zgradi bez lifta, na drugom katu. Mora svakodnevno snijeti Gordanu do prijateljičinog automobila. Svaki dan je mora dizati kako bi je okupala, vježbala s njom, stavljala je na spavanje. Svaki dan joj je to sve teže, jer je i sama bolesna i slaba.

Rješenje je za ovu malu obitelj, mali stan u prizemlju i pomoć od par sati dnevno, kao i prijevoz na rehabilitacije.

Pitam vas, Dubrovčani moji, možemo li pomoći ovoj hrabroj ženi koju je pokosio život? Možemo li svi učiniti nešto kako bi joj olakšali dane? Njoj i njezinoj curici?

Pisala sam svakakve priče, ovo je sigurno jedna od onih koje neću nikada zaboraviti. Priča o tome kako ti se u sekundi cijeli život okrene naopako. Imala je Magda malo više takvih sekundi…

Pozivam vas, pomozimo im. Pozivamo Grad Dubrovnik i sve one koji to mogu napraviti, olakšati im život da se uključe u akciju Za Gogu i Magdu…Da ne budu same među svima nama.

HR5324070003262082133
MAGDA KNEGO
OTP BANKA
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *