Za Brgat nikad neće vrijediti ona: “Tko ostane zadnji, nek izgasi svjetlo”, jer svjetla na Brgatu jednostavno- nema

436

“Nemam internet ni telefon, nemam satelitsku televiziju, mašina od suđa pokvarena je već dvije sedmice, nemam tople vode i naravno, kao šlag na kraju: nemam ni struje. Dakle, oduševljena sam.”, kaže nam stanovnica Brgata, Maria-Elena Knego. “Već godinama se žalimo kako nam svako malo nestane struje, bili su tu novinari prije par godina i opet-ništa. Općina obećava, onda se samo nastavljaju prepucavanja s Elektrojugom i to traje i traje, a nama se ništa ne mijenja.”

Obitelj Vlaha Ničetića ima još jedan problem, osim nestanka struje. Trafostanica im se, naime, nalazi u – dvorištu.

– Ona zrači, naravno. Usput je i mala i nedostatna za ovoliki broj stanovnika. Čim zagrmi u Italiji, na Brgatu struje jednostavno nema. Pocrkali su nam aparati, tu ima starih ljudi, male djece, treba se grijati.”, kaže nam Marina Ničetić

Trafostanica je ispred kuće Ničetića još od sedamdesetih. Marina nam priča kako struje nema ne samo kada pada kiša, kaže kako je dovoljan i malo jači vjetar, pa da utonu u mrak.

Na konstantni nestanak električne energije žali se i Fani Pijević: Postoji vam jedno selo, Brgat se zove, udaljeno je od poznatog svjetskog turističkog grada Dubrovnika 7 kilometara, skrene vam se na Dubcu lijevo, ono kad idete prema Trebinju na objed i tamo vam postoji trafostanica iz prapovijesti, mislim da je zaštićena ko spomenik starine, preko UNESCO-a. Ako malo jače puše, ako zagrmi u Italiji, ako malo jače pada kiša, taj Brgat, udaljen od velikog Dubrovnika 7 km, vam ostane bez struje. I onda vam to uglavnom nikoga nije briga, pa vam ti Brgaćani, ljudi, djeca, žene.(da, tamo žive svi oni) … koji zamislite imaju mašine od robe, kuhaju na struju, griju se na struju, imaju čak i televiziju i radio i mobitele…. Wooow…. ostanu bez struje, nekad i danima.. Ali, što to ima veze, ima se za kupit šterika, nek se griju na drva, mogu skuhat nešto u kominu, a vijesti iz zemlje i svijeta će im poslat po golubu pismonoši……I tako to…. Iz godine u godinu…. Već godinama..

Ogorčeni su i “Mladi za Župu”, pa su ovako objavili na svojoj Facebook stranici:

Za Brgat nikad neće vrijediti ona: “Tko ostane zadnji, nek izgasi svjetlo”. 

Ne, jer je tamo toliko lijepo da nema potrebe upotrijebiti tu rečenicu, nego jer svjetla odavno nema. Struja je ovdje SF pojam, jer je ljudi vide isto kao i NLO.

Upravo zbog ovoga smo kontaktirali i Općinu i HEP, no njihov odgovor je “Izgradnja nove trafostanice ide.” 
Gdje? Kada? Kome?
Možda ide negdje drugo, jer Brgat svoju još nije vidio u 21.stoljeću ?!

Poslali smo upit načelniku Općine Silviu Nardelliju vezano uz problem nestanka električne energije u ovom dijelu Župe dubrovačke, koji ćemo naknadno objaviti.

 

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *