PRODUŽUJE ŽIVOT I ŠTITI OD BOLESTI: Dijeta koju prakticira Jennifer Aniston postala svjetski HIT!

27

Ovo istraživanje otkrilo je da takozvani “intermittent” post može pomoći u borbi protiv dijabetesa, pretilosti, srčanih bolesti pa i raka, a ovakav režim prehrane obožavaju i mnoge svjetske zvijezde.

Jedna od najpopularnijih dijeta ove godine, bolje rečeno režim prehrane, bila je “intermittent fasting”, odnosno isprekidani post u određenim dijelovima dana.  Iako postoji mnogo varijanata ovog posta, najpopularniji je onaj kada smijemo jesti samo u periodu od osam sati dnevno, a sljedećih 16 postimo i pijemo samo vodu.

Cilj ovakvog režima prehrane jest smanjenje broja kalorija, a znanstvenici su kroz novo istraživanje objavljeno u magazinu “The New England Journal of Medicine” otkrili da ovakav tip posta može pomoći u borbi protiv pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, raka i neuroloških poremećaja.

Osim toga, istraživači su naveli da se “intermittent” postom uključuje takozvani metabolički prekidač koji potiče tijelo da masti pretvara u energiju uz očuvanje mišićne mase.

“Prikupljamo sve više dokaza da ovaj metabolički prekidač otvara puno signalnih putova u stanicama i organima te poboljšava njihovu otpornost na stres”, rekao je profesor Mark Mattson s Medicinskog fakulteta sveučilišta Johns Hopkins te dodao:

“Ako jedete tri obroka dnevno i međuobroke tijekom cijelog dana, metabolički prekidač vam se nikada neće pokrenuti”, rekao je Hopkins koji na ovaj način posto već tri desetljeća i tvrdi da “intermittent” post sprječava tijelo u proizvodnji slobodnih radikala, nestabilnih atoma koji oštećuju stanice i zbog kojih brže starimo.

Taj specifični oblik prehrane prakticira i mnogo poznatih poput Jennifer Aniston, Hugh Jackmana, Justina Therouxa, Margot Robbie i mnogih drugih.

“Držim se ‘intermittent’ posta, dakle, ne jedem ujutro. Primijetila sam veliku razliku u mojem organizmu otkad ne jedem po 16 sati u komadu”, rekla je Aniston, iako u tom periodu pije samo vodu, sokove ili kavu bez zaslađivača i mlijeka.

Iako je potrebno još mnogo istraživanja kako bi se dokazali pozitivni učinci ovakvog posta, neka od njih dokazala kako Intermittent post u našem tijelu može pokrenuti nešto što se prilagodilo od doba naših predaka koji su duže vrijeme morali preživjeti bez hrane, piše Gloria.

dnevno.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *