Prosio i uznemiravao prolaznike: Radilo se o strancu u stanju duševnog rastrojstva

5007

Prije nekoliko dana čitatelji su nam dojavili o dva slučaja prosjačenja na gradskim ulicama, konkretno kraj velike Onofrijeve fontane te u Gružu ispred OTP banke. Pitali smo PU Dubrovačko-neretvansku kakva je procedura u ovakvim i sličnim slučajevima.

“Osobe koje se odaju prosjačenju na različite načine, najčešće lažnim prikazivanjem vlastite nemoći, izazivaju emocije građana s ciljem da od njih dobiju novac ili druge vrednote.

Prosjačenje je regulirano čl. 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i predviđa novčanu kaznu u iznosu od 20 do 100 eura ili kaznu zatvora do 30 dana.

U slučajevima kada policija zapazi ili zaprimi dojavu građana o prosjačenju, počinitelj se poziva u policijsku postaju gdje se utvrđuju okolnosti počinjenja prekršaja nakon čega se počinitelj prekršajno sankcionira.

Ako postoji opasnost da će osoba i nakon sankcioniranja nastaviti s činjenjem prekršaja, prema njemu/njoj se može primijeniti odredba Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koja predviđa udaljenje s područja počinjenja prekršaja, odgovorili su iz PU Dubrovačko-neretvanske.

Prenijeli smo policiji i saznanja naših čitatelja o gore spomenutoj muškoj osobi u Gružu, koja je na neki način i uznemiravao prolaznike. Naime, kako nam kažu išao je prema njima, unosio se u lice i mrmljao nešto na nepoznatom im jeziku.

“Ova Policijska uprava je tijekom proteklog tjedna zbog prosjačenja prekršajno sankcionirala jednu osobu, državljanina Slovačke u dobi od 29 godina koji je pokazivao znakove duševnog rastrojstva zbog čega je odveden na zdravstveni pregled u Opću bolnicu Dubrovnik, ali prema procjeni liječnika, nije bilo osnove za njegovim zadržavanjem na daljem liječenju.”, objasnili su iz policije.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *