PROSVJED U VUKOVARU: “Nekažnjavanje zločina je zločin!”

270

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozvao je još prije mjesec dana hrvatsku javnost na miran i dostojanstven prosvjed u Vukovaru, povodom sramotne šutnje hrvatskih institucija po pitanju kažnjavanja i procesuiranja ratnih zločina provedenih u cijeloj Hrvatskoj, koja traje dulje od 27 godina.

Narod je danas stigao u Grad-heroj. Dvadeset tisuća ogorčenih nemarom i činjenicom kako zločinci hodaju među žrtvama, stigli su u Vukovar iz svih krajeva Lijepe naše, BiH i drugih krajeva svijeta. Teško je bilo slušati svjedočanstva mučenih, progonjenih, silovanih, roditelje ubijene djece, teško je bilo ne osjetiti i tugu i bijes istovremeno zbog nepravde koja traje gotovo tri desetljeća.

Vijorili su se transparenti “HOĆEMO ISTINU”, “NEKAŽNJAVANJE ZLOČINA JE ZLOČIN”, “ŠKABRNJA”, “TRAŽIMO LUSTRACIJU HDZ-SDP” i velika fotografija majke heroja, Kate Šoljić. Penava je još jednom pozvao institucije ove države da se pokrenu, rekao da je već jednom dosta i ponovio rečenicu jednog od svjedoka: “1991.su nas ubijali Srbi, od 1991.nas ubijaju Hrvati.” Jedini saborski zastupnik HDZ-a koji je nazočio ovom masovnom prosvjedu u Vukovaru bio je Stiv Culej, čiji je brat Josip poginuo u Borovom Naselju.

Što reći o Vladi koja je okrenula leđa narodu, što reći o političarima koji ne mare za mrtve kosti djece, žena, staraca, branitelja? Smiju li se pojaviti u Vukovaru, fotografirati se u Koloni sjećanja? Imaju li obraza doći i pokloniti se žrtvama Ovčare više ikada?

Nažalost, imaju. Pitanje je samo što ćemo mi u tom slučaju učiniti.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *