Prvi put u povijesti Dubrovnik dobiva vatrogasni brod

235

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, koji je i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, prisustvovao je potpisivanju ugovora o nabavi vatrogasnog broda, čijom će realizacijom Dubrovnik prvi put dobiti svoju pomorsku vatrogasnu jedinicu.

Ugovor su potpisali zapovjednik VZGD-a Stijepko Krilanović i predstavnik tvrtke Marservis d.o.o. Luciano Beg. Brod bi trebao biti isporučen idućeg proljeća, pred novu turističku sezonu.

”Riječ je o jedinstvenom brodu na području Dubrovačko-neretvanske županije koji će imati višestruku ulogu, a to je brzi transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, brzu reakciju gašenja požara te za potrebe intervencija u slučaju spašavanja ugroženih života. Moći će djelovati i kada je loše vrijeme”, rekao je gradonačelnik Mato Franković, naglašavajući kako će podići razinu sigurnosti, zdravstvene i vatro zaštite.

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović najavio je ustrojavanje pomorske službe.

”Grad Dubrovnik osigurao je sredstva koja će koristiti ta služba i to će biti u rangu kapetanije i policije u vidu 24-satnog dežurstva koje će uvijek biti na usluzi građanima”, kazao je Krilanović.
Predstavnik tvrtke Marservis koja će graditi brod, Luciano Beg, govorio je o tehničkim karakteristikama plovila.

”Dužina broda je 13,5 metara s dva motora, 550 konjskih snaga za brze intervencije, a zamišljeno je s velikim prostornim kokpitom i dizalicom gdje se može složiti dosta vatrogasne opreme, a brod posjeduje i rezerve pjenila. Također, bit će i predviđen prostor za prijevoz unesrećenih putnika”, pojasnio je Luciano Beg.

Isporuka plovila očekuje se za sedam mjeseci. Vrijednost ugovora je četiri milijuna kuna, od kojih je Grad Dubrovnik osigurao dio sredstava, a drugi dio JU Rezervat Lokrum.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *