PUPICA MOJE NONE NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI

242

U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu otvorena je početkom prosinca multimedijska izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske u natječaju u kojem je sudjelovalo više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, BiH, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke. Uz domovinske škole iz Vukova i Škabrnje, na izložbi je sudjelovala i OŠ Marina Getaldića iz Dubrovnika.

Učenici 1. a razreda sa svojom učiteljicom i mentoricom, Snježanom Viteškić izradili su pupicu, onakvu kakvima su se igrale naše none. Prvašići iz „a“ razreda OŠ Marina Getaldića su pokazali kao je moguće kroz igru i stvaralaštvo učiti o hrvatskoj kulturi i na taj način njegovati i očuvati hrvatski identitet, baštinu i tradiciju.

Posve sigurno su na Pupicu odjevenu u konavosku narodnu nošnju ponosni učenici i roditelji, ravnateljica Silvana Bjelovučić te učitelji i  profesori ove uzorne gradske škole jer su svojom Pupicom zadivili i domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

Naime, Igračka u srcu multimedijski je međunarodni program inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom koji provodi Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska škola Boston (SAD) i Zaklada hrvatskih studija Sydney (Australija) s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim  izvandomovinskim institucijama. Cilj mu je poticanje i razvoj kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanje hrvatskoga jezika, međusobno povezivanje i umrežavanje te povezivanja s domovinom Hrvatskom.

Događanja u Matici započela su nastupom dječje skupine HKUD-a „Bodrog“iz Bačkog Monoštora u narodnim nošnjama a nastavljen je pozdravnim slovom voditeljice projekta, prof. Lade Kanajet Šimić. Prisutnima se obratio Matičin ravnatelj, prof. Mijo Marić. Među uzvanicima na otvaranju izložbe bili su: izaslanica predsjednice Republike Renata Margetić Urlić, izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Zvonko Milas, izaslanica ministrice za kulturu Maja Zrnčić, predsjednik UO Matice Milan Kovač,  dr. sc. Jadranka Dujić Frlan, v.d. pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije i više predstavnica zagrebačkog Ureda za kulturu.

Međunarodnoj izložbi Igračka u srcu nazočila je i Snježana Viteškić koja je angažiranjem na ovom projektu još jednom pokazala sposobnost prenošenja kreativnih aktivnosti u radu s djecom ne samo u školi i Gradu nego i šire.

Tom prigodom ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić među ostalima uručio je priznanja Snježani Viteškić i OŠ Marina Getaldića za sudjelovanje na ovom multimedijskom međunarodnom projektu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *