PUTEVIMA PROŠLOSTI Novinari posjetili Gradski muzej Korčula, Obrt Depolo i Muzej zlata i srebra Smokvice

779
Nakon prošlotjednog posjeta Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanom i Austrijskom putu i pješačkim stazama u Babinom polju na Mljetu, u četvrtak, 21. svibnja, organiziran je izlet na Korčulu, gdje su predstavnici medija posjetili Gradski muzej Korčula, Obrt za restauriranje namještaja Depolo i Muzej zlata i srebra Smokvice.
Posjet je organiziran u sklopu promotivnih aktivnosti projekta “Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija”, kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga provodi Regionalna agencija DUNEA s partnerima.
Gradski muzej Korčula smješten je u renesansnoj palači Ismaeli-Gabriellis u staroj gradskoj jezgri Korčule. Bogati muzejski fundus sastavljen je od arheološke zbirke koja dokumentira najranija razdoblja života na Korčuli, kulturno povijesne građe koja obuhvaća svjedočanstva o povijesnom i urbanom identitetu Korčule, dokumente koji predstavljaju stoljetne korčulanske obrte – kamenoklesarstvo i brodogradnja te predmete koje su pomorci u prošlosti donosili svojim kućama.
U samom centru Korčule smjestio se i Obrt za restauriranje namještaja Depolo, koji je u projektu sudjelovao kao jedan od dva poduzetnika te je, zahvaljujući sredstvima Europske unije nabavio stroj za fino pjeskarenje i sustav ventilacije i usisa čime je uvelike ojačao konkurentnost Obrta i suradnju s Gradskim muzejom Korčule, a posebno ponudu i prezentaciju tradicionalnih vještina.
Na svega pola sata vožnje od centra Korčule, nalazi se Muzej zlata i srebra Smokvice gdje će uskoro biti izložene vrijedne zbirke nakita koje svjedoče o kulturnim i civilizacijskim dosezima starosjedioca u čijim su životima religija i nakit imali značajnu ulogu.

Cilj projekta je stvaranje kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja Dubrovačko-neretvanske županije povezana u jedinstveni turistički proizvod pod nazivom ‘Putevima prošlosti’. Uz nositelja projekta, Dubrovačko-neretvansku županiju, i Regionalnu agenciju DUNEA, na projektu sudjeluju i  Grad Korčula, KORA, Općine Smokvica, Dubrovačko primorje, Mljet, Hrvatski restauratorski zavod – Restauratorski odjel Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku, TZ Dubrovačko-neretvanske županije, Obrt Restauriranje namještaja Depolo i Dominium travel. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32.645.708,48 kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *