Rasprodane ulaznice i ovacije za Kafetariju i ove godine

356

Ovogodišnje reprizne izvedbe festivalske dramske uspješnice, komedije s pjevanjem i plesanjem „Kafetarija“ u režiji Vinka Brešana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla potvrdile su njen status omiljene predstave publike ako je suditi prema interesu za ulaznicama i ovacijama koje su pratile izvedbe.

 
Prema djelu „La bottega del caffè“, jednoj od najuspješnijih komedija talijanskog komediografa Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor, ova „Kafetarija“ 21. stoljeća napravljena je kao hommage svojoj prethodnici, čuvenoj predstavi iz 1978. godine redatelja Tomislava Radića te je i radnja smještena u tu istu godinu prema zamisli i realizaciji autorice dramaturške adaptacije i dramaturginje Mire Muhoberac. Režiju je potpisao jedan od najuglednijih hrvatskih filmskih i kazališnih redatelja Vinko Brešan. Obradu glazbe iz sedamdesetih i tekstove songova potpisuje Mate Matišić, koreografiju Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković.

Za iznimno pozitivne kritike uvelike je zaslužan Festivalski dramski ansambl sastavljen od sjajnih glumaca koji su se izvrsno snašli i s pjevanjem i plesanjem: Nikša Butjer, Pjer Meničanin, Nikša Kušelj, Marija Škaričić, Maro Martinović, Linda Begonja, Anđela Ramljak, Branimir Vidić Flika, Nikola Baće, Nika Lasić, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan i Petar Puljić. Festivalski zbor, koji je uvježbavala korepetitorica Maja Marušić, činili su članovi Kazališne družine Kolarin, Dubrovačkog komornog zbora i brojni studenti, đaci i građani Dubrovnika.

Od tri ovogodišnje planirane izvedbe, 25., 26. i 27. srpnja prva je bila otkazana zbog kiše, a u dvije večeri održanih izvedbi predstavu je pogledalo preko 1000 oduševljenih posjetitelja, među njima i inozemnih, koji su predstavu pratili na engleskom jeziku preko vipscript aplikacije za titlanje u stvarnom vremenu.

Dramski program 68. Igara nastavlja se izvedbama još jedne lanjske dramske uspješnice, nagrađivanog „Othella“ Williama Shakespearea u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac 31. srpnja, 1., 2. i 3. kolovoza. Izvedbe oba dramska naslova podržao je Tele 2.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *