Razgovarali smo s ravnateljem ZZJZ DNŽ Matom Lakićem o važnosti cijepljenja djece

489

Mnoga djeca su već krenula u vrtić, no, politika državnih vrtića za upis je cijepljeno dijete. U Hrvatskoj je mišljenje podijeljeno oko redovnog cijepljenja pa tako ima i roditelja koji se boje cijepiti svoje dijete zbog raznih navoda koja idu uz to. Baš iz tih razloga smo pitali  ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije, Mata Lakića, dr.med.spec.epidemilogije koja je statistika cijepljenja djece u našoj Županiji?

-Dubrovačko-neretvanska županija je prema cjepnom obuhvatu među najlošijim županijama u Hrvatskoj. Primjerice obuhvat cijepljenja protiv difterije, tetanusa i hripavca u prvoj godini života na razini RH je 92,8 posto dok je u DNŽ 82,8 posto. Obuhvat cijepljenja protiv ospica, rubeole i zaušnjaka  nakon navršene  prve godine života na razini RH je 89,6 posto, dok je u DNŽ 64,4 posto, a obuhvat revakcinacije pri upisu u 1. razred OŠ u RH 96 posto, a u DNŽ 92,7 posto. Napominjem kako je ciljani obuhvat za sva cjepiva 95 posto, kako bi se postigao tzv. kolektivni imunitet tj. spriječio nastanak epidemije. Ove godine je u zemljama EU/EEA umrlo 30 osoba od ospica, a oboljelo ih je gotovo 10.000 – kazao je dr.Lakić.

Postoje i mladi roditelji koji su još uvijek skeptični oko cijepljenja. No zbog čega je bitno cijepiti svoje dijete?

– Dio bolesti protiv kojih se cijepimo su same po sebi opasne i teške bolesti (difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza, tuberkuloza, bolesti uzrokovane hemofilusom, hepatitis b, dok su druge uglavnom lakše bolesti (ospice, zaušnjaci, rubeola), no i te bolesti mogu imati vrlo teške i po život opasne komplikacije (encefalitis, meningitis). Upravo dugogodišnjim cijepljenjem uspjeli smo neke bolesti potpuno eliminirati iz Hrvatske (npr. dječja paraliza), no ove bolesti još uvijek predstavljaju opasnost jer se nalaze u nekim drugim zemljama i mogu se proširiti i kod nas, posebice u područjima gdje je lošija procijepljenost, kao što su neki dijelovi naše županije. Tako su se ospice ponovno „vratile“ u našu zemlju 2015. g. kad smo imali epidemiju – kazao je dr.Lakić.

No, bez obzira na informiranost javnosti o cjepivima, neki roditelji strahuju da bi cjepivom njihovo dijete moglo oboljeti od nekog oblika autizma. No, Lakić ističe kako razumiju zabrinutost roditelja za zdravlje svoje djece, no u ovom slučaju strah nije opravdan. 

– Na ovu temu provedeno je mnogo ozbiljnih istraživanja, s ciljem utvrđivanja povećava li cijepljenje rizik od autizma  i sva su ili opovrgnula uzročnu povezanost cijepljenja s autizmom ili našla danema dovoljno dokaza za zaključivanje o uzročnoj povezanosti. Dakle, cijepljenje nema nikakve veze s autizmom!

Iako je obavezno, kao što smo već rekli, nisu sva djeca cijepljenja. Koja je razlika između cijepljenog i necijepljenog djeteta te kako se cjepivo odražava na njihovo zdravlje?

-Velika većina cijepljene djece su zaštićena od bolesti protiv kojih su se cijepili, dok su necijepljena djeca potpuno nezaštićena i u slučaju kontakta s oboljelim od tih bolesti vrlo vjerojatno će se zaraziti. Također, postoje brojna istraživanja koja pokazuju dodatne koristi cijepljenja na zdravlje djece. Tako postoje naznake da osobe cijepljene protiv tuberkuloze (BCG cjepivom) imaju smanjenu ukupnu smrtnost – kazao je Lakić te nastavio:
– Uz to pokazalo se kako su osobe nekad prije cijepljene BCG-om imale pozitivne nespecifične učinke tijekom terapije raka mokraćnog mjehura, lokalne terapije genitalnih bradavica, čak i astme i šećerne bolesti tip 1. Naznake su kako bi cjepivo protiv pneumokoka moglo štititi od astme i drugih alergijskih dišnih bolesti, a cjepivo protiv rotavirusa od neuroloških napadaja kao što su konvulzije ili epilepsija.

Na koji način alarmirati roditelje da cijepe djecu?

-Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije posljednjih godina intenzivno radi na širenju istine o cijepljenju putem javnih nastupa, objava, izdavanja tiskanih materijala i medijske promidžbe. Važno je istinito izvješćivanje o cijepljenju i bolestima protiv kojih se cijepimo kako bi odagnali neopravdani strah od cijepljenja. Svaki roditelj želi zaštititi svoje dijete, a to može postići ako raspolaže s točnim i provjerenim informacijama od pouzdanih izvora.  Medicinska struka čitavog svijeta zagovara cijepljenje djece, a na roditeljima je da se zapitaju kome žele vjerovati kad je u pitanju zdravlje njihove djece – zaključio je dr.med.spec.epidemilogije, Mato Lakić.

Više informacija možete pronaći u brošuri za roditelje na http://www.zzjzdnz.hr/hr/usluge/cijepljenje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *